Foto: Vida Press
Uudised
4. juuli 2017, 19:22

Aluselise toitumise hulluse algatanud ameeriklane pandi vangi (20)

Raamatu "The pH Miracle" ("pH ime" ingl. k. - toim.) autor Robert O. Young mõisteti vangi. Mees võttis oma San Diego kodus patsiente vastu, ehkki arstiluba tal pole. Üldiselt peavad tänapäevast, eksperthinnangute ja analüüsipõhist teadustööd harrastavad inimesed Youngi šarlataniks ja pseudoteaduste viljelejaks.

San Diego Union-Tribune kirjutab, et Young mõisteti süüdi pärast kolm aastat väldanud kohtuprotsessi. Kohtumõistmise käigus tulid vaatluse alla nii tema kahtlased teooriad kui ka praktika: mees pakkus kalli raha eest ravi raskelt haigetele inimestele, kellele muu hulgas süstis sisse söögisoodaga segatud vedelikke. Ühe sellise "seansi" hind oli 500 dollarit.

Youngi teooria on see, et kõik tervisehädad saavad alguse liigkõrgest happelisuse tasemest inimese kehas. Et pH-taset tasakaalustada, tuleb süüa nn aluselisi toite. Pärast keskkooli ei ole Young siiski ühtki teadust tudeerinud ning tõsised teadlased tema tööd suurt millekski ei pea. Ka pole tal vastavat luba arstina tegutseda.

"Ma kardan, et teil läks asi käest ära, kui läksite liiga ennast täis teemadel, millest teil paraku mingeid teadmisi pole," selgitas kohtunik Richard Whitney, kes tunnistas küll, et Youngi teooria pole lõpuni totaalne jama, kuid et mehel puuduvad vastav teaduslik taust ja moraalne õigus inimestelt raha sisse kasseerida. Ta lisas, et Young "varastas haigetelt inimestelt aega" ja pettis mõnedelt lootusrikastelt patsientidelt välja kümneid tuhandeid dollareid.

Youngile mõisteti kolme aasta ja kaheksa kuu pikkune karistus. Tõenäoliselt peab ta reaalselt trellide taga veetma poole sellest ajast. Kohtusaalis viibisid nii Youngi pooldajad, kes näevad temas märtrit, kui ka need, kes peavad ennast või oma pereliikmeid tema ohvriteks.