Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
6. juuli 2017, 11:15

Seitse soovitust, mis aitavad rinnavähi kordumist vältida

Hoolimata sellest, kui palju raha ja aega teadlased rinnavähi korduva esinemise uurimisele pühendavad, suudavad nad kurja tõbe tagasitulekut vaid ennustada.

Samas saavad spetsialistid aru, kuidas rinnavähk uuesti tekib, kirjutab Prevention. Nimelt võivad vähiravi ajal vähki tekitavad rakud sattuda teistesse kehaosadesse ning hiljem taas haiguse esile kutsuda.

Spetsialistid tegelevad selle mehhanismi täpse uurimisega, kuid üht oskavad nad juba öelda – elustiilimuutused vähendavad ka rinnavähi kordumise riski tunduvalt. Ja need muutused ei ole suured – need on paljuräägitud tegevused, mis ei pruugi olulised tunduda.

Seega, väike meeldetuletus. Need tegevused aitavad rinnavähi taasteket ennetada.

Liigu. Regulaarne treenimine vähemalt kaks ja pool tundi nädalas on olulisim, mida peaks tegema, kui on soov rinnavähi kordumise riski vähendada.

Püsi normaalkaalus. Üleliigsete kilode kaotamine ei ole kindlalt seotud rinnavähi kordumise riski vähenemisega, kuid on leitud, et tervisliku toitumise järgimine võib kehale pakkuda kaitsemeetmeid.

Väldi alkoholi liigtarvitamist. Kui ilma alkoholita ei saa, tarbi seda mõõdukalt ehk joo kolm kuni neli jooki nädalas. Ajakirjas Cancer ilmunud 2016. aastal läbi viidud uuringu tulemused näitasid, et need, kes tarvitasid rohkem kui ühe joogi päevas, põdesid 28% suurema tõenäosusega korduvaid haiguseid.

Tarvita ettenähtud ravimeid. Kui arst on ravimid kirjutanud, tuleb neid võtta. Ainult nii on võimalik haiguse taasteket vältida.

Tarvita C- ja D-vitamiini. C-vitamiini lisamine oma igapäevasesse menüüsse võib teadlaste hinnangul vähendada suremust rinnavähki. Madal D-vitamiini tase kehas on samuti seotud rinnavähi korduva esinemisega.

Muuda oma söömisharjumusi. Ennekõike tähendab see, et pööra tähelepanu toidukordade regulaarsusele. Söö õhtul viimane söök kell kaheksa ja hommikusöök järgmisel hommikul kell 9. Püüa kinni pidada sellest, et sööd päeva jooksul kolm korda.

Joo rohelist teed. Uuringud on leidnud, et varajases staadiumis avastatud rinnavähiga naistel vähendab rinnavähi taastekke riski see, kui nad joovad kolm või enam tassi rohelist teed päevas.