Foto: Kuvatõmmis / TV3
Tele
6. juuli 2017, 20:43

TV3 VIDEO | Insult tabab igat kuuendat eestimaalast. Kuidas insulti ära tunda? (46)

Eestis sureb või jääb raskelt halvatuks insuldi tagajärjel iga kuues inimene.

Tegemist on aga haigusega, mille kiire äratundmine ja kohene ravi päästaks tuhandeid. Järgnevas TV3 "Suviste seitsmeste" loos nõustavad arstid, kuidas igaüks saaks aru, et teda on tabanud insult.

"Insuldis on kaks tüüpi - üks on see, et veresoon jääb kinni, põhjustab peaaju infarkti nagu on südameinfarkt, ja teine võimalus, et veresoon läheb katki," selgitas TÜ neurokirurgia professor Toomas Asser TV3-le. "Siis tekib verdumine peaajju, aga need avalduvad suhteliselt ühtemoodi."

TÜ neurokirurgia professor Toomas Asser Foto: Kuvatõmmis / TV3

Südames tekkivad probleemid põhjustavad valu, mis sunnib meid arsti juurde pöörduma. Insuldi puhul on löögi all aju, mis otsest valu ei põhjusta. Esinevad aga tunnused, mille ilmnemisel tuleks otsekohe kutsuda kiirabi.

Professor Asser toob välja insuldi tunnused. "Ühe kehapoole nõrkus - näiteks käsi ei tööta, jalg ei tööta hästi, inimene tunneb, et see on tuim või kohmakas. Raskematel juhtudel tekib täishalvatus. Teine väliselt nähtav tunnus on: inimese nägu läheb viltu, näiteks suunurk vajub alla," rääkis arst. "Kui see järsku tekib, siis on väga selge viide, et midagi on peaaju töös lahti." Kolmandaks tunnuseks on professor Asseri sõnul kõnehäire - inimene ei pruugi hästi saada kõnest aru ja ei pruugi suuta iseennast väljendada enam.

Insuldiravi on Eestis Euroopa parimaid. Kahjuks ei jõua aga inimesed arsti juurde, mille tõttu tekivad pöördumatud tervisekahjustused. "Insult on aeg-kriitiline," sõnas Asser, kelle sõnul on insuldi puhul nelja ja poole tunni jooksul arstiabi sedavõrd tõhus, et inimene võib täiesti tervena arstide hoole alt tagasi tulla.

Üha enam haigestub Eestis noori tööealisi inimesi.

Vaata lähemalt videost!