Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. juuli 2017, 15:05

Seitse põhjust, miks oma tervise huvides iga päev üks naps võtta (5)

End silmini täis kaanida teeb tervisele liiga, kuid mõõdukas alkoholi tarbimine ehk üks naps igapäevaselt on tervisele igati kasulik, kinnitavad teadlased.

Mõõdukas on alkoholi tarbimine siis, kui naine joob päevas ühe ja mees kuni kaks ühikut. Üheks ühikuks loevad eksperdid ühte pudelit (0,33 l) keskmise kangusega õlut, 12 cl veini, 8 cl kanget veini ja 4 cl viina, kirjutab Women´s Health.

Seejuures peab aga meeles pidama, et mõõdukas on alkoholi tarbimine siis, kui juua igal päeval üks naps. Ehk päris kindlasti ei ole mõõdukas alkoholi tarbimine see, kui nädal otsa hoidud joomisest, kuid laupäeva õhtul kallad ühekorraga kurku seitse kokteili.

Kindlasti ei tähenda see muidugi, et need, kes seni pole alkoholi tarbinud, peaksid kohe jooma hakkama. Ning kindlasti ei tohiks üldse alkoholi tarbida rasedad, mõnede krooniliste haiguste käes kannatajad ning need, kes võtavad ravimeid, mis alkoholiga kokku ei passi. Samuti peaksid napsust eemale hoidma alkohoolikud, kes ei suuda oma joomisele piiri panna. Lisaks rõhutavad teadlased, et mõõduka alkoholi tarbimise ja rinnavähki haigestumise seosed on veel ebaselged.

Kuid kõik need ülejäänud inimesed, kes täna õhtul mõtlevad, kas võtta täna õhtul üks ühik alkoholi õhtusöögi või oma lemmikseriaali vaatamise kõrvale, siis pigem tasub seda teha. Tervisele on sellest kasu vähemalt seitsmel moel.

1. See hoiab su südant. Mitmete uuringute järgi on mõõdukas alkoholitarbimine seotud vähenenud riskiga haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse. Ja vastupidiselt levinud arvamusele ei tähenda see vaid punase veini joomist – ka õlu, vein ja kanged joogid võivad südame-veresoonkonna haiguste riski alandada, suurendades hea kolesterooli taset veres.

2. See võib vähendada su üldist surmariski. Ühes hiljutises uuringus leidsid teadlased, et alkoholi kuritarvitavatel naistel oli suurem risk surra, vähe või mõõdukalt alkoholi tarbinud naistel oli surmarisk madalam. Sarnaseid tulemusi on saadud ka hüpertensiooniga patsiente uurides.

3. See võib vähendada insuldiriski. Üha enam uuringuid näitab, et mõõdukas joomine on seotud madalama insuldiriskiga.

4. See võib sind kaitsta 2. tüüpi diabeedi eest. Mitmed uuringud kinnitavad, et mõõdukas joomine võib vähendada riski haigestuda teist tüüpi diabeeti.

5. See aitab sul kaitsta oma liigeseid. Uuringute andmeil oli naistel, kes jõid mõned joogid nädalas kümne aasta jooksul poole väiksem risk haigestuda reumatoidartriiti võrreldes naistega, kes jõid vähe või mitte kunagi.

6. See hoiab su aju. Mitmed uuringud on leidnud, et kerge kuni mõõdukas joomine vähendab Alzheimeri tõve ja vaskulaarse dementsuse riski.

7. See võib sul aidata parandada kehamassiindeksit. Ühes uuringus leiti nimelt, et mõõdukalt alkoholi tarbinud naised olid väiksema tõenäosusega ülekaalulised võrreldes mittejoojatega. Eksperdid usuvad, et pikaajaliselt mõõdukalt joojate inimeste ainevahetus kohaneb alkoholiga teisiti kui neil, kes joovad palju või ei joo üldse.