Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
11. juuli 2017, 16:25

Naerujooga: väekas treening, mis vaigistab valu ja muudab inimese enesekindlaks

"Põhjuseta naeru harjutamine võib olla algul päris keeruline harjutus, kuid väikse praktika ja suure sooviga saad varsti meistriks. Puhtas naerus on meeletu vägi," räägib joogaõpetaja Kadi Toompere naerujoogast.

Naerujooga on treeningviis, kus erineva taustaga inimesed saavad hinnangutevabas keskkonnas kogeda lihtsalt elurõõmu ilma igasuguste tingimusteta ja õppida olema lihtsalt ise.

Naer tervendab suurt osa stressist tingitud haigusi, nagu näiteks migreeni ja astmat ning parandab südame tervist. Naer mõjub, muide, kardiotreeninguna, leevendades stressi ja kulutades kaloreid. Koos stressitaseme alandamisega tugevdab naer ka immuunsust, parandab verevarustust, toob tagasi elurõõmu ja enesekindluse. Naer on hea näolihaste treening, mistõttu rõõmsamad inimesed näevad nooremad välja. Kui inimene naerab, toodab aju juurde heaoluhormoone, see aga vaigistab valu ja takistab põletike edasi arendamist. Naer annab inimestele positiivse ellusuhtumise ja parandab enesetunnet. 20 minutit naeru võrdub tunniajase jõusaali kasutamise või aerutamisega.

Vanarahvaski ütleb, et naer on terviseks – ometigi tundub, et naerma hakkamiseks on meil, täiskasvanutel, vaja kõigepealt head nalja või humoorikat situatsiooni. Õnneks saab lapseliku mängulisusega seonduvat naermist arendada – suurepära-seks abiliseks on siin naerujooga.

Naerujooga õpetajad kinnitavad, et kakskümmend minutit naeru on piisav, et füsioloogilised protsessid kehas aktiveerida. Seejuures peab naer olema vali ja tulema sügavalt diafragmast ehk olema niinimetatud kõhunaer. Kuna naerujooga on harjutus, siis võib naeru pikendada nii kaua, kui soovitakse. Naerdes liigub energia lainetena ja viib osalejad kaasa. Naerujooga võib lõppeda naerumeditatsiooniga, mille käigus osalejad istuvad või lamavad maas ja lasevad loomulikul naerul ennast kaasa viia. Pärast naerusessiooni maandatakse energia juhendatud lõdvestusega, maandava tantsu või ümisemisega.

Naerujoogat saab katsetada ka paari nädala pärast toimuval Haapsalu koogafestivalil, kus seda õpetavad kundalini-, tantsu- ja naerujooga õpetaja Kadi Toompere ja Eve Arpo, kes on läbinud Hot Yoga õpetajate kooli Tais ning Karam Kriya kundalini jooga õpetajate kooli, täiendanud end teadliku raseduse joogaõpetajaks ning lõpetanud naerujooga õpetajakoolituse. 

"Naer on saatnud mind läbi elu, see on olnud mu loomulikuks kaaslaseks, mis on kaunistanud elu tipphetki kui ka aidanud üle rasketest aegadest. Proovi ise – oletame, et sul on millegagi seoses tõsine mure. Meel on must ning südames ärevus. Mõtle selle situatsiooni peale ning proovi naerda. Kuigi alguses tundub see väga raske ning pisut absurdnegi, siis juba peale esimest minutit sa ilmselt tunned, et probleemi tuum on kahanenud väikseks täpiks. Peatselt tulevadki pähe kõikvõimalikud lahendused, kuidas olukorda positiivseks pöörata. Nii lihtne see ongi! Naer võtab murelt väe. Põhjuseta naeru harjutamine võib olla algul päris keeruline harjutus, kuid väikse praktika ja suure sooviga saad varsti meistriks. Puhtas naerus on meeletu vägi," räägib Kadi Toompere.

"Läbi enda kogemuste ja teistele edasi õpetamise on mul kujunenud lemmiktehnikad. Üheks loomulikumaks neist on põhjuseta naermine, universaalne ning igal hetkel praktiseeritav. Naerda on mõnus ja vabastav, selle positiivset mõju kehale võib võrrelda tulehingamise praktiseeri-misega. Naerujooga käigus on huvitav kogeda, kuidas naerulaine tuleb, paneb osalejad naerma ja mõne aja pärast vaibub, et taas tulla ja kõik uuesti naerma panna. Indias naerumeditatsiooni praktiseerides olin koos 30 inimesega ühes ruumis, silmad suletud, ja me naersime – ohtralt, valjult, itsitades, naerust röökides ja püherdades ning vahepeal naeru oodates. Nagu kamp hulle! Vahepeal tuli koguni kartus, kas mu keha sellise intensiivsusega toime tuleb – nii jõuline oli naer," meenutab Eve Arpo.