Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
11. juuli 2017, 15:30

Miks merehaigus kallale kipub?

Paljud inimesed on bussi, auto, lennuki või laevaga sõites, samuti lõbustuspargis lustides või isegi kinos ekraanile liiga lähedal istudes kimpus merehaigusega. Miks see kallale kipub ja ebameeldivat iiveldust põhjustab?

Merehaigus tekib, kui aju ei saa aru, mis toimub, vahendab portaal Health Day Pennsylvania osariigi meditsiinikeskuse perearsti John Messmerit. Lahti seletatuna tähendab see seda, et aju saab infot silmadelt, mis näevad liikumist ja jalgadelt, mis puudutavad maad. Aju kogub selle info kokku ning ühendab tasakaalu kontrolliva vestibulaarse süsteemiga. Kui kogu see info on vastukäiv, satub aju segadusse ning inimesel tekibki merehaigus. Küll aga ei oska teadlased seletada, miks mõned inimesed on sellele nähtusele rohkem vastuvõtlikumad. Pakutakse, et oma osa on siin pärilikkusel ja ka eal, sest aastatega tasakaalukeskus väsib.

Kuidas merehaigust ennetada?

Kui sõidad autoga, ava aken ja hinga värsket õhku. Pilku püüa seejuures hoida kauguses.

Kui lendad, istu akna äärde.

Kui sõidad rongiga, istu näoga sõidusuunas.

Kavalad nipid on ka silmade kinnihoidmine, vee joomine, korralik puhkus enne reisi ning kõikvõimalikud hingamis- ja lõdvestustehnikad. Samuti leiab apteekidest käsimüügiravimeid merehaiguse leevendamiseks.