KohupiimasõrnikudFoto: Tuuli Mathiesen
Toiduuudised
12. juuli 2017, 16:40

RETSEPTIIDEE SUVEHOMMIKUTEKS: pontsakad kohupiimasõrnikud

"Piimatooted on heaks energiaallikaks ning hoiavad tänu valgusisaldusele kõhu kauem täis," soovitab Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp hommikutigi kaaluda piimatoodete tarbimist. Üks võimalus on küpsetada pontsakaid kohupiimasõrnikuid.

Suvi on parim aeg idülliliste hommikute nautimiseks, taustaks aeglaselt ärkav taevas ja linnulaul. Kuna puhkuseperioodil on aega tavapärasest rohkem, on see hea võimalus põnevate hommikusöögiretseptide katsetamiseks. Lihtne viis tervistava tulemuse saavutamiseks on panna rõhku erinevatele piimatoodetele.

„Kuna piimatoodete maailm on sedavõrd mitmekesine, siis huvitavatest retseptidest kindlasti puudust ei tule,“ sõnas Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

Toiduliit kutsub vastalanud piimakampaania raames eestimaalasi üles nautima poelettidel saadavaid kodumaiseid piimatooteid ning šnitti saab selleks võtta „Ise tehtud, hästi tehtud“ autori Tuuli Mathiseni retseptist – mõnusalt mahlased ning koduse mekiga kohupiimasõrnikud rosinatega.

Kohupiimasõrnikud rosinatega
Umbes 10 sõrnikut; valmistamisaeg: 30 minutit + u 1 tund taina seismiseks

Vaja läheb: 500 gr teralist kohupiima, 1 suurem muna + 1 munakollane, 2 sl suhkrut või mett, 3 sl jahu (kuhjaga) + paneerimiseks, 1 tl vanillisuhkrut, näpuotsaga soola, 100 gr rosinaid, Õli praadimiseks


Valmistamine: Sega omavahel kohupiim, muna, munakollane, suhkur, jahu, vanillisuhkur, sool ja rosinad. Sega ühtlaseks ja jäta umbes tunniks seisma. Raputa taldrikule jahu, tõsta tainast supilusikaga paras kogus tainast ja veereta jahu sees. Vajuta pätsike veidi lapikuks. Kuumuta pannil õli ja prae rohkes õlis sõrnikud mõlemalt poolt kuldseks. Ära panni üle koorma, küpseta sõrnikuid mitmes osas. Serveeri hapukoore, keedise või muu meelepärasega.

Soovitused:
- Soolaste sõrnikute puhul vähenda suhkrukogust ja lisa näiteks hakitud ürte.
- Magusatele sõrnikutele võid lisada erinevaid maitseaineid – kaneeli, kardemoni või hakitud kuivatatud puuvilju.
- Kui oled sõber päevalilleõliga, proovi praadida sõrnikuid päevalilleõlis. See on hästi traditsiooniline maitse Slaavi köögis.
- Paneerimiseks võid kasutada ka mannat.

Retsept ilmus esmakordselt 2017. aasta veebruarikuises ajakirjas Oma Maitse.