Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
13. juuli 2017, 10:15

Eestlased eelistavad sügavkülmutada marju ja maitsetaimi

Sügavkülmutamine on eestimaalaste seas äärmiselt populaarne ning seda teeb selge enamik Eesti elanikkonnast sõltumata sissetulekust, vanusest, soost või haridustasemest.Toiduainete sügavkülmutamine on väga populaarne ning seda teeb 89% uuringus osalenutest, ilmneb rahvusvahelise uuringufirma GfK ja Samsungiga koostöös läbi viidud uuringust.

Kõige enam külmutavad toiduaineid erinevad erialaspetsialistid – 94% neist pistab midagi talveks sügavkülma. Kõige vähem sügavkülmutavad toitu pensionärid, kellest 23% ei sügavkülmuta mitte midagi.

Toiduainete sügavkülmutamine on ühtemoodi populaarne nii naiste kui ka meeste hulgas. 89 protsenti kõigist vastanud naistest ja meestest varub talveks sügavkülma saadusi.

Kõige populaarsem on eestimaalaste seas marjade säilitamine. Sügavkülmikus hoiustab marju talveks lausa 85 protsenti vastanutest. Marjadest külmutatakse enim maasikaid, mida pistab talveks sügavkülmikusse 68 protsenti eestimaalastest. Vaarikaid ja mustikaid säilitavad ligikaudu pool Eesti elanikkonda. Eriti populaarne on marjade sügavkülmas hoiustamine maapiirkondades ( 91%).

 Ka erinevate maitsetaimede sügavkülmutamine on paljudes majapidamistes oluline ning neid säilitab 60 protsenti Eestimaa elanikest. Kõige populaarsemaks sügavkülmutatavaks maitsetaimeks on till, mida säilitavad pooled Eesti elanikud. Samuti leiab sügavkülmikutest peterselli (20%), rohelist sibulat (14%), münti (8%) ja tüümiani (1%).

“Tänapäeva külmikud on juba väga kvaliteetsed ning märksa suuremad kui minevikus. Seetõttu on erinevate marjade ja maitsetaimede sügavkülmutamine muutunud palju mugavamaks ning praktilisemaks. Samal põhjusel on ka mõistetav, miks niivõrd suur osa eestlastest sügavkülmikut sel otstarbel kasutab,” kommenteeris statistikat Samsung Eesti juht Toomas Tiits.

“Aina enam on külmikud varustatud uute tehnoloogiate ning nutikate lahendustega, et hoiustatavad toiduained probleemideta säiliks. Näiteks on uuemates külmikutes olemas tehnoloogia, mis lubab erinevaid külmiku sahtleid hoida erineva temperatuuri juures, et iga toiduaine säiliks täpselt sellele sobivas keskkonnas,” rääkis Tiits.  Üks olulisemaid uute külmkappide funktsioone on külmumisvastane tehnoloogia, mis tagab selle, et külmkapp kontrollib ise automaatselt niiskuse taset ning seetõttu ei teki jäätumist värskete tootede hoiualas ega külmikus. “Tänu no frost ehk külmumisvastasele lahendusele võime unustada külmkapi ülessulatamise, mis on aeganõudev ja koormav tegevus,” selgitas Tiits.

Lõunanaabritest eristuvad eestimaalased enim seente säilitamise poolest, mida meil pistetakse sügavkülma teiste saaduste kõrval suhteliselt vähe, vaid 32 protsenti vastanutest külmutab ka seeni. Samas Lätis ja Leedus on see näitaja ligi 50 protsendi juures.

Eestis osales uuringus kokku 502 inimest, kelle käest küsiti, milliseid toiduaineid nende kodudes enim sügavkülmutatakse.