Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
14. juuli 2017, 12:10

NAISTELE: kaheksa võimalust premenstruaalse sündroomi sümptomeid leevendada

Naiste elu ei ole lihtne, menstruatsioon külastab neid nagu needus kord kuus. Ja nagu sellest oleks veel vähe, kannatavad paljud ka premenstruaalse sündroomi käes. Et need sümptomid võivad olla mõnikord üsna tõsised, on siin välja toodud kaheksa võimalust halvimat leevendada.

1. Puhitus tekib siis, kui kehasse koguneb vesi. Väldi enne päevade algamist liigse soola tarbimist ning proovi kasutada diureetilisi toite, näiteks punapeeti, soovitab Womanitely. Joo ka korralikult vett.

2. Meeleolu kõikumine tekib hormoonide kõikumisest ning võib kaasa tuua palju arusaamatusi ümbritsevatega. Meeleoluhäireid aitab leevendada treening, see aitab vabastada rõõmuhormoone dopamiini ja serotoniini.

3. Ülesöömine on premenstruaalse sündroomi korral vägagi levinud. Püüa süüa sel perioodil kõrge kiudainesisaldusega toitu ja joo vett – see aitab õgimistungi veidigi leevendada. Ka võib nätsu närimine aidata söömisest hoiduda.

4. Tundlikud rinnad on üks märk vee kogunemisest kehasse. Taas aitavad diureetikumid, samal ajal vähenda ka kofeiini ja alkoholi tarbimist. Joo palju vett.

5. Väsimuse peletamine on keerulisem. Püüa PMS perioodil korralikult magada, samuti tee trenni. Vähenda suhkru, kofeiini ja alkoholi tarbimist. Tasakaalusta menüüd tervislike rasvade ja kiudainetega.

6. Kõhukrambid on üks kõige tavalisemaid PMS-i sümptomeid ning mõnedel juhtudel võivad need olla väga valulikud. Püüa lõõgastuda, näiteks soojas vannis ja tee trenni. Kuid mõistlik oleks nõu pidada ka arstiga.

7. Peavalud ja isegi migreen kaasnevad PMS-i ajal tekkiva hormoonide kõikumisega. Püüa ka nende esinemisel lõõgastuda ja tee trenni, kuid vajadusel võta ka valuvaigisteid. Migreeni korral oleks mõistlik arstiga nõu pidada.

8. Unetus on samuti hormoonide kõikumisest põhjustatud. Joo kummeliteed, see rahustab ja muudab unisemaks, samuti lõõgastu soojas vannis, kuula rahustavat muusikat või tee midagi muud, mis sind rahustab.