Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
17. juuli 2017, 13:25

PÄEVAKAJALINE: millal tuleks putukahammustust arstile näidata? (1)

Putukahammustus pole kunagi meeldiv. Ning kuigi mõnikord on sügelevad punnid hind, mida tuleb maksta metsas matkamise või järve ääres veedetud aja eest, on need ikkagi tüütud. Ja mõnikord tuleb nende hammustustega minna ka arsti juurde.

Millal saab putukahammustusest meditsiiniline probleem? Women´s Health toob välja mõned juhud, kui peaksid putukahammustust arstile näitama.

1.  Lutikahammustused. Lutikahammustus on väga sügelev, lutikatega nakatunud kodus ei saa sa tõenäoliselt magada. Neid hammustusi saab ravida vaid mingi kreemiga, mida oskab soovitada arst.

2. Mesilase ja herilase hammustused. Tavaliselt on need valusad ja tervisele ohtu ei kujuta, kui sa just allergiline pole. Kui oled, siis tuleb erakorralise meditsiini osakonda minna kohe, kui kõri hakkab paisuma ja tekivad hingamisraskused. Tuleviku tarbeks võiks putukahammustuse vastane ravim, näiteks EpiPen, olla käepärast. Seda kirjutab sulle arst. Arstiga pea nõu ka siis, kui pärast mitmeid mesilase-herilase hammustusi tunned iiveldust, oksendad, tekib palavik ja peapööritus. Siis on mürki su kehasse kogunenud ilmselgelt liiga palju.

3. Sügelised on parasiidinakkuse põhjustatud mikroskoopilised lestad, mis levivad kulutulena. Ainus, mis neid tapab, on arsti kirjutatud ravim. Kui endalt need leiad, ära unusta ka lähedasi kontrollida!

4. Sääsed. Sääsehammustuse korral tuleb arstilt nõu küsida, kui reisid ringi, sest sääsed levitavad näiteks malaariat, Zika viirust ja Dengue palavikku.

5. Puugidki võivad levitada mitmeid ebameeldivaid haiguseid. Kui avastad endalt puugi, püüa see võimalikult kiiresti eemaldada. Arsti juurde mine siis, kui puugihammustuse kohale tekib punane laik, tekib palavik, külmavärinad või kahtlane lööve.