Foto: VIDA PRESS
Keha
1. august 2017, 09:52

TERAKE TARKUST: miks on meile vaja seda jäledat kõrvavaiku?

Tüdrukud on juba loomu poolest arusaamatult puhtakesed – nii nenditi vististi juba "Tom Sawyer'is". Millegipärast kipub tunduma, et naised ei lase kõhugaase, nad ei higista kuuma ilmaga kaenla alt nagu kosk ja hommikutigi tuleb õrnema soo esindajate suust vaid roosilõhna. Ja kohe kindlasti ei immitse naiste kõrvadest rohekaskollast, kleepuvat, rasvast ja tülgastavat kõrvavaiku. Muidugi on see kõik puhas pettekujutelm ja väärarusaam – naised tekitavad kõiki samu kehaeritisi, mis mehed, ja teadupärast rohkemgi. Ju siis vähem silmatorkaval kujul.

Aga see kõrvavaik – mille pärgli pärast seda vaja on? Kas on võimalik, et osadel inimestel ja eeskätt meestel tekib seda teistest rohkem, lausa kilode kaupa? Vaatame, mida selle kohta on kirjutanud Everydayhealth.com

Keha toodetav kõrvavaik aitab puhastada, kaitsta ja libestada kõrvu. Mõnikord moodustub seda liigne kogus ja sellisel juhul võib sul tekkida soov leida meetodeid kõrvavaigu eemaldamiseks.

Kõrvavaik (ka cerumen) on kleepuv ja läikiv aine, mida toodavad kõrvakanali välimises osas asuvad vaigunäärmed. Vaik koosneb 20-50 protsendi ulatuses rasvast ja see vooderdab kõrvakanalit niisutamiseks, põletikega võitlemiseks ning selle vältimiseks, et tolm, mustus ja muu sodi sügavale kõrva sisse jõuaksid. Enamik inimesi toodab seda piisavalt, aga kui kõrvavaiku on vähe, siis võivad kõrvad muutuda kuivaks, sügelevaks ja vastuvõtlikuks põletikele.

Kui kõrvavaik on oma eesmärgi täitnud, siis eemaldub see kõrvakanalist kõrvasuudme suunas, normaaloludes kuivab see seal ära ja pudeneb kõrvast välja.

Põhjused on teadmata, aga mõnel inimesel tekib kõrvavaiku rohkem kui teistel. Mõningatel juhtudel võib liigne kõrvavaik koguneda kuulmekäiku ja tekitada näiteks selliseid kaebusi nagu kõrvavalu, kõrva "täis" või "korgiga suletud" tunne, kuulmishäired, helisemine, põletik, sügelus, lehk, eritise voolamine kõrvast, köha.

Paljude inimeste jaoks on kõrvavaigu eemaldamine tavapärane hügieeniline protseduur. Mõned sondeerivad oma kõrvakanaleid vatitikkude, juuksenõelte ja muude objektidega, püüdes liigset vaiku eemaldada. Aga kui seda valesti teha, siis võib kodune kõrvade puhastamise katse hoopiski vaigu sügavamale kuulmekäiku lükata, trummikile blokeerida, kuulmekäiku ärritada või isegi trummikilet vigastada.

Turvaliseks kõrvapuhastamiseks kasuta riidest lappi, et pühkida ja pesta kõrva välist osa, aga väldi sealjuures lapi toppimist kuulmekäiku. Mõnikord on kõrvavaigu pehmendamisel abi näiteks mõnest tilgast beebiõlist.

Kui sa leiad, et sul tekib liigselt kõrvavaiku ja see mõjutab su kuulmist, siis räägi sellest arstile. Arst uurib kõrva otoskoobiga ja saab liigse vaigu kõrvatilkade, veega loputamise või imamisseadme abil eemaldada. Mõni inimene peaks sel põhjusel käima arsti juures iga poole aasta tagant.

Kõrvade puhastamiseks kasutatakse ka kõrvaküünlaid. Nendega peaks aga olema ülimalt ettevaatlik, sest kõrvas põlev küünal võib tekitada põletushaavu või isegi tulekahju.

Mida räägivad kõrvavaigust teadusspetsid, vaata SciShow videost.