Sageli arvatakse, et suvel on niigi piisavalt liikumist ja trenni pole vaja teha, kuid reaalsus on teistsugune.Foto: Matthew LeJune/Unsplash
Nipid
5. juuli 2019, 06:31

Erik Orgu 10 trenninippi, mille abil hoiad kaunist suvevormi

Hea suvevorm ja enesetunne, mille oled saavutanud agaralt treenides ja toitumist jälgides vajab pidevat tähelepanu. Annan sulle kümme nõuannet, kuidas oma vormi hoida.

Suve saabudes muutub meie elus üpris palju. Kiputakse arvama, et suvel on niigi piisavalt liikumist ja trenni pole vaja teha, kuid reaalsus on teistsugune. Järgnevalt toon välja lihtsad liikumisnipid, kuidas põletada liigsed kalorid, mis suvistel grillipidudel vaikselt ligi hiilivad.

Tee lühikesi, kuid intensiivseid treeninguid
Tee oma trennid lühemaks, kuid säilita nende intensiivsus, et sa ei kaotaks lihastoonust, jõudu ega võhma. Kui pikk pimeda aja trenn kestab umbes 60 minutit, siis suvetrenn võib vabalt olla 20–30minutiline pingutus.

Hommikul kõndima
Tee hommikul 20 minutit kiirkõndi, ideaalis kohe pärast ärkamist. Kõnni suvalises suunas 10 minutit ja sama teed mööda tagasi. See äratab su üles paremini kui kohv, annab hea enesetunde ja tugevdab distsipliini, et teha toitumises paremaid valikuid.

Puhkusel käi jala
Kui sõidad puhkama, uudista seda piirkonda jalgsi. Pane jalga mugavad jalanõud, võib-olla selga isegi sportlikud riided ja kõnni võimalikult palju. Unusta taksod, rendiautod ja turistibussid ning kasuta transpordivahendina oma keha. Liigu võimalikult kiiresti erinevate sihtpunktide vahel ja võta iga peatust kui puhkepausi. Päeva lõpuks oled väsinud, kuid õnnelik, sest oled endale head teinud.

Päev täis tegevusi
Organiseeri ka oma argipäevad nii, et saaksid liikuda jalgsi. Osa vahemaid kõnni teadlikult nii tempokalt, et hakkad kergelt hingeldama.

Sõida jalgrattaga
Jalgsi minemiseks liiga pikad teekonnad läbi auto asemel jalgrattaga. Eriti mõnus on see, kui sul on võimalik jalgrattaga sõita mõnes maapiirkonnas puhates. Nii saad südamerahus nautida hiljem head toitu ja soovi korral mõõdukalt veini. Kindlasti järgi liiklusreegleid, et tagada enda ja teiste turvalisus.

Katseta uusi treeningvõimalusi
Kui oled tüdinenud trennist, mida pimedal ajal teed, on mõistlik sellest puhata. See ei tähenda aga, et peaksid tegema trennist pausi. Proovi hoopis mõnda sinu jaoks uut ja huvitavat trenni. Selleks võib olla mõni pallimäng või veetreening, näiteks SUP-lauaga sõitmine.

Planeeri aktiivseid puhkuseid
Planeeri igasse puhkusesse ja vabasse päeva aktiivseid tegevusi või võtagi plaani üdini aktiivne puhkus matkates. Ei pea ju alati linnas või rannas kokteilide ja restoranide vahel müttama.

Uju regulaarselt
Käi meres, järves või jões ujumas või suplemas. See on looduslik jõusaal, kus saad 20–30 minutiga kätte piisava koormuse, eriti kui sa muidu ujumisega ei tegele.
Seejuures unusta uljus! Vali ujumiseks koht, mida tunned ja ära üle pinguta, eriti kui sa pole oma ujumisoskuses kindel. Kõige turvalisem on ujuda piki kallast, nii saad väsides jalad põhja toetada.

Treening kummilindiga
Kui su maa- või puhkekodu lähedal pole spordisaali, osta endale kodused treeningvahendid, näiteks kummilindiga harjutades on võimalik teha väga mitmekesiseid treeningkavu. Lint ei võta kotis ka ruumi, nii et saad selle igale poole kaasa võtta.

Pidudel tantsi!
Kui oled peol, jäta alkohol kõrvale või tarbi seda mõõdukalt. Selle asemel ole aktiivne tantsupõrandal. Tantsimine tekitab mõne minutiga hea enesetunde ja õhtu jooksul saad nii kirja tuhandeid samme.