Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. august 2017, 13:45

Seitse üllatavat ja silmaga nähtamatut märki, mis viitavad nahavähile (31)

99 juhul sajast on nahavähk silmaga selgesti nähtav, kuigi seda ei osata ära tunda. Kuid kaugelearenenud melanoom võib endast märku anda ka hoopis teisiti.

Veebikülg Prevention toob välja märgid, mis võivad samuti üllatuslikult nahavähi olemasolule viidata. Kahjuks tähendavad need ka, et nahavähk on juba üsna kaugelearenenud faasis. Igal juhul tasub allolevat enda juures märgates arstiga nõu pidada.

Tükid naha all. Neid ole silmaga näha, kuid nahka kombates võib naha all tajuda mügarikke. Eriti kurgul, kõrvatagustes, kaenlaaluses või kaelal. See võib olla märk nahavähist, mis on levinud juba lümfisõlmedesse.

Kõhuvalu. Nii, nagu lümfisõlmedessegi, võib melanoom levida ka maksa. Kui see juhtub, võib tekkida valu kõhupiirkonna paremas ülemises pooles. Selline valu võib viidata ka lihtsamatele tõbedele, seega on mõistlik arstiga nõu pidada.

Hingamisprobleemid. Kaugelearenenud nahavähk võib levida ka kopsudesse ning tekitada hingeldamist või püsivat köha.

Valulikud liigesed. Nahavähi korral võib esineda ka artriidile omaseid sümptomeid, näiteks liigesevalu. Kui sa ei saa aru, miks su põlved või puusad valutavad, küsi arstilt nõu selle leevendamiseks.

Nägemisprobleemid. Kui nahavähk tekib silmades või nende ümbruses, on esimeseks märgiks ähmastunud nägemine või nägemisprobleemid.

Kõhuprobleemid. Nahavähi korral on võimalikud nii kõhulahtisus, kõhukinnisus, krambid või kõhuvalu – soolestiku pinnale võib samuti melanoom tekkida.

Peavalu on sage varjatud melanoomi, näiteks silmades või sooltes tekkinu, sümptom.