Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
13. august 2017, 10:00

Kohvisõltlane? Vaata KOFEIINI lubatud päevast tarvitamiskogust! (1)

Tervete täiskasvanud inimeste (v.a rasedad) puhul loetakse ohutuks päeva jooksul tarvitatavaks kofeiinidoosiks kuni 400 mg (ca 5,7 mg kehakilogrammi kohta).

Kofeiini tarbimine rasedatel kuni 200 mg päevas, mis on tarbitud päeva jooksul, ei põhjusta tervise probleeme lootele. Sama kogus laieneb ka imetavatele emadele.

Ühekordsed kogused kuni 200 mg (ca 3 mg kehakilogrammi kohta) ei põhjusta tervise probleeme tervetele täiskasvanutele (18–65-aastased). Seda ka sellisel juhul, kui seda on tarbitud vähem kui kaks tundi enne tugevat treeningut. Tarbimise ja füüsilise koormuse seose osas puuduvad andmed rasedate ja keskealiste/ eakate grupis. Teised „energiajookide” koostisosad (nt tauriin ja D-glükuronolaktoon) tavaliselt neis jookides kasutatavates kogustes, ei mõjuta kofeiini ohutut ühekordset kogust 200 mg.

Alkoholi tarvitamine koguses 0,65 grammi kehakilogrammi kohta ei mõjuta kofeiini ohutut ühekordset kogust 200 mg.

Ühekordne kogus 100 mg (1,4 mg kehakilogrammi kohta) võib mõjutada une kestvust ja mustrit mõningatel täiskasvanutel, eriti kui seda on tarbitud magamisaja lähedal. Laste ja noorte puhul loetakse ohutuks päevaseks koguseks 3 mg kehakilogrammi kohta.

Allikas: Eesti toitumis- ja liikumissoovitused.