Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
16. august 2017, 14:30

Kuidas kasutada silmatilku õigesti? (1)

Silmatilgad ning kunstpisarad on vajalikud kuivade silmade niisutamiseks. Silmatilkade kasutamine ja õigesti silmadesse tilgutamine vajab siiski väikest harjutamist.

Üks põhjus, miks silmatilkasid on vahel keeruline tilgutada, on see, et silma loomulik reflekts sunnib pilgutama ning see raskendab tilkade õigesse kohta minekut. Lihtsate nippide jälgimine muudab aga kogu protsessi kergemaks.

Paljud inimesed eelistavad lasta endale silmatilkasid panna hoopis teistel, pereliikmetel või elukaaslasel. Isegi, kui on võimalus neid paluda, siis on soovituslik ikkagi ka endal see selgeks õppida, et tilku saaks kasutada iseseisvalt ja igal vajalikul hetkel.

KSA silmakeskus jagab õpetussõnu, kuidas silmatilku õigesti kasutada - ehk muudab see tilkade kasutamise sujuvamaks ja mõnusamaks.
 

Kuidas kasutada silmatilku?

1. Kõige lihtsam on silmatilkasid kasutada lamades. Kui pikali ei saa olla, siis lükka pea veidi kuklasse.

2. Kui oled paremakäeline, siis kasuta topsi hoidmiseks parema käe pöialt, nimetis- ja keskmist sõrme. Vasakukäelisuse puhul kasuta vasakut kätt.

3. Tõmba alumist silmalaugu natuke allapoole, kasutades parema käe kahte vaba sõrme ning ülemise lau jaoks kasuta vasaku käe nimetissõrme.

4. Hoia silmatilga pudelit täpselt silma kohal. Vaata pudelit või siis natuke pudelist mööda.

5. Suru õrnalt pudelit kokku, et sealt tilk-kaks välja tuleks.

6. Pärast tilgutamist vabasta laug ning sulge silm umbes üheks minutiks.

7. Korda teise silma puhul samamoodi.


Hea teada:

* Silma tilgutatav ravim on efektiivne, kui seda panna kas silmamunale või roosale osale silma siseküljes, ninajuure lähedal.

Kui silmatilk maandub ülemistele või alumistele ripsmetele, siis tuleb uuesti tilgutada, sest sinna läinud tilk ei täida silma niisutuse seisukohalt oma eesmärki.

* Enne silmatilkade kasutamist peaks alati pesema hoolikalt käsi.

* Kui peab kasutama mitut erinevat silmatilka, siis tuleb kindlasti kahe tilga vahele jätta vähemalt kolm minutit. Nii jõuab esimene tilk korralikult imenduda.

* Silmatilkasid võib hoida külmkapis, sest siis on paremini aru saada, kas silmatilk läks silma või mitte.