Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
17. august 2017, 10:11

Kas sa tead, millal veejoomine võib tervisele kahjulik olla? (5)

Tavaliselt ei saa vett juures midagi valesti minna, sest veejoomine hoiab kehas niiskustasakaalu, aitab vältida ülesöömist ja ka kaloreid põletada. Kuid nagu paljude tervislike harjumuste puhul, ei ole ka veejoomisega nii, et rohkem on parem. On isegi mõned olukorrad, kui sa peaksid veejoomisest hoiduma.

1. Kui su kehas on soolapuudus. Seda juhtub küll harva, kuid vett üleliia juues võid sa oma tervise ohtu panna. Seda juhul, kui su kehas on soolapuudus – siis võib sind üleliia vett juures tabada liigmadal naatriumisisaldus ehk haigus, mida nimetatakse hüponatreemiaks, kirjutab Prevention. Selline asi võib juhtuda näiteks pärast tõsist koormust, millega kaasneb higistamine, samuti võivad seda seisundit põhjustada mõned maksa-, neeru-, südame- või ajuripatsihaigused, samuti mõned ravimid, nagu näiteks diureetikumid, antidepressandid ja valuvaigistid.

2. Kui su uriin on läbipaistev. Kuidas saada teada, kas su kehas on vett piisavalt? Vaata, mis värvi on su uriin. Kui see on kergelt kollakas ja läbipaistev, on kõik korras. Kui uriin on värvitu, pead joomist vähendama. Tumekollane uriin on aga märk sellest, et pead jooma hakkama.

3. Kui sa oled söönud suure kõhutäie. Üks lihtsamaid viise vähem süüa on enne söömist juua klaas vett – see tekitab täiskõhutunde. Kuid selsamal põhjusel tuleks pärast suuremat söömaaega joomisest hoiduda, kuna see tekitab kõhus raskus- ja ebamugavustunnet ning võib põhjustada ka puhitusi.

4. Kui sa oled lõpetanud pika ja intensiivse treeningu. Higistades kaotab keha hulga vajalikke elektrolüüte, näiteks kaaliumi ja naatriumi. Kui sa tõsiselt higistad, pead jooma hoopis näiteks spordijooki, milles on neid olulisi toitaineid. Või kookospähkli vett, milles on looduslikult kõrge kaaliumi, magneesiumi, naatriumi ja C-vitamiini ja kiudainete tase, samas ei ole selles üleliia kaloreid.

5. Kui vesi on maitsestatud. Maitsestatud vete joomine soodustab seda, et inimesed rohkem jooksid. Kui see maitsevesi pole tehtud kodus, siis peaksid olema ettevaatlik. Need sisaldavad reeglina magusaineid, mis võivad su tervisele teha rohkem halba kui head. Paljud uuringud on neid magusaineid seostanud näiteks kehakaalu tõusuga. Nende asemel teegi maitsevett endale kodus – lisa kraanivette näiteks sidrunit, laimi, kurki, arbuusi, erinevaid marju ja maitsetaimi.