Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
17. august 2017, 13:20

Kuidas ennetada laste peavalusid?

Laialt levinud arvamus, nagu lastel pea ei valutaks, ei pea paika – uuringute järgi on peavalu lapse- ja noorukieas levinud probleem, mis kimbutab rohkem kui pooli lapsi. Kuidas lapse peavalu ennetada?

"Seda mõjutab kogu meie elustiil," nendib Tartu Ülikooli kliinikumi lasteneuroloog Ulvi Vaher. Seega on äärmiselt oluline, et laste puhul oleks paigas eale vastav päeva- ja puhkerežiim, et päeva jooksul oleks aega õppimiseks, treeninguks ja uneks.

"Kui laps ärkab hommikul unisena, ei piisa järelikult magatud unetundidest," lausub ta.

Kindlasti ei tohi arsti sõnul ilma hommikust söömata kodust välja minna ning seejuures on oluline tasakaalustatud tervislik toitumine.

Vältima peaks ka sundasendeid. "Minu käest on küsitud, mitu tundi päevas võiks laps nutitelefoniga mängida. Miks laps peaks seda üldse tegema?" soovitab Vaher järele mõelda nutiseadmete vajaduste üle.

Seda enam, et laps istub päev otsa koolis – kui sundasendis küürutamine jätkub ka õhtul, ei lase tervisehädad end kaua oodata. Seepärast peavad lapse päevakavasse kindlasti kuuluma ka füüsilised tegevused.

Ulvi Vaher ütleb, et laps, kes kurdab peavalu, vajab toetust, kuid kindlasti ei tohi valule keskenduda ehk mitte pärida valu kohta pidevalt neil hetkedel, kui laps valu ei kaeba. Selle asemel tasub last julgustada hakkama saada ning õpetada talle näiteks erinevaid lõõgastustehnikaid.

Last võiks säästa stressist ja ärevusest, sest nagu ütleb lasteneuroloog – need ei põhjusta küll valu, kuid muudavad igasuguse valu tugevamaks. Ka tasub meeles pidada, et kui lapse peavaluga pole õigel ajal tegeldud, läheb pikaajaliselt kestnud probleemi lahendamisele ka tükk aega.

Seepärast ongi mõistlik last suunata järgima tervislikke eluviise ning keskenduda peavalude ennetamisele.

Millal pöörduda peavalu kurtva lapsega arsti juurde?

"Iga peavalu lapsel vajab tähelepanu," rõhutab Tartu Ülikooli kliinikumi lasteneuroloog Ulvi Vaher.

Kuid tema sõnul tuleb kindlasti lapse peavaluga pöörduda arsti juurde, kui: peavalu tekib alla kolmeaastasel lapsel, peavalu tekib äkki, justkui ilma põhjuseta, ning on tugev ja sage või harva esinenud nõrgad peavalud muutuvad selliseks, peavaludele kaasnevad oksendamine, palavik, teadvushäire, käe või jala nõrkus, peavalud, mis ei lase lapsel öösel magada, väga tugevad äkkpeavalud.