Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
17. august 2017, 14:15

Tohoh! Värsked marjad polegi sügavkülmutatutest tervislikumad (4)

Värsked marjad ja köögiviljad ei ole sugugi tervislikumad kui sügavkülmutatud, leidsid teadlased.

Nimelt leidsid teadlased ajakirjas Journal of Food Composition and Analysis avaldatud uuringus, et sageli leidub just külmutatud marjades ja köögiviljades rohkem toitaineid, vahendab Business Insider. Külmkappi pandud värsked marjad kaotavad suure osa oma vitamiinide kogusest aga juba paari päevaga.

Sellise tulemuseni jõudmiseks jäljendasid uuringu autorid valdava osa inimeste värske kraami ostmise, hoiustamise ja söömise kombeid. Kokku kahe aasta vältel mõõdeti toitainesisaldust värsketel, külmutatud ja värskena viieks päevaks külmkappi pandud marjadel ja köögiviljadel. Katse all olid brokoli, lillkapsas, mais, rohelised oad, herned, spinat, mustikad ja maasikad.

Üllatusena leidsid nad, et sügavkülmutatud marjades ja köögiviljades oli vitamiinide sisaldus kõrgem kui värskena külmkappi pandud marjades ja köögiviljades. Värsketes marjades ja köögiviljades on toitainesisaldus algselt kõrge, kuid iga nende käitlemise edasine etapp - pakendamine, poodi jõudmine ja seal seismine - langetab seda.

Sega, kui sa ei saa marju ja köögivilju kohe pärast korjamist süüa, söö neid sügavkülmutatuna. See aitab ka raha säästa, sest viimased on poodides sageli ka odavamad kui värske kraam.