Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
23. august 2017, 16:00

Kodused kõhukorrastajad tõstavad ka TUJU

Kui käepärast linajahu ja linaõli, võib apteek meelest minna. Linaseemnetes leidub aineid, mis aitavad seedimise korralikult tööle panna, vähendavad halva kolesterooli sisaldust veres, turgutavad immuunsust ja peletavad stressi.

Miks süüa?

  • Linajahu sisaldab limaaineid ja lignaane, mis tervendavad seedekulglat ja reguleerivad ainevahetust nii, et suureneb võime vastu panna vähkkasvajatele ja ära hoida veresoonte enneaegne lupjumine. 
  • Lignaane kutsutakse ka fütoöstrogeenideks ja need aitavad naistel vähendada üleminekuaastatel naissuguhormoonide taseme kõikumisest tulenevaid tervisehädasid. 
  • Osa linajahust on mittelahustuv kiudaine, mis puhastab organismi jääkainetest. 
  • Linajahu ei sisalda gluteeni, küll aga leidub linajahus 35% aminohappeid ja 13% asendamatuid rasvhappeid (alfalinoleen- ja linoolhapet). Viimaseid peetakse inimesele asendamatuteks ning neid peab kindlasti toiduga saama. 
  • Linaõli sisaldab 90% küllastamata rasvhappeid, eriti palju oomega-3-rasvhapet (57%). Rasvhapete omavaheline suhe linaõlis on meie tervist toetav. Oomega-3 toimib positiivselt südame-veresoonkonnale, liigestele, ajutegevusele, nahale ja juustele. Ka on teadlased jõudnud järeldusele, et toidu rikkalik oomega-3-rasvhappe sisaldus aitab vähendada stressi ja depressiooniohtu.

Kuidas süüa?

  • Tervele inimesele piisab ühest supilusikatäiest õlist päevas. Seda võib lisada näiteks salatile, praadimiseks linaõli ei sobi. Kõrgenenud vererõhu või seedeprobleemide korral võiks koguse üle nõu pidada perearstiga. Enamasti soovitatakse siis linaõli võtta 0,5–1 supilusikatäis 1–2 korda päevas: hommikul pool tundi enne sööki ja õhtul tund pärast söömist. 
  • Linajahu (linaseemnetest õli pressimisel saadud graanulite jahvatis) võiks toidule lisada 30–40 grammi päevas. Hommikuseks ainevahetuse virgutuseks ja immuunsüsteemi turgutuseks on hea juua mahla või jogurtit, millele on lisatud 2–3 teelusikatäit linajahu. 
  • Töötlemata linaseemneid pole eriti mõtet süüa, sest enamik kasulikest ainetest jääb omastamata. Ka pole hea kuumutamata seemnete jahvatamine ja sellise jahu tarvitamine, sest linaseemnetes sisalduvas linamariinis on – küll mikrokogustes – mürgist sinihapet. Kuumutamisel üle 30 kraadi linamariin laguneb. Linaseemnete töötlemisel õliks ja jahuks on seda arvestatud. 
  • Linaseemnetest või -jahust võib keeta kõhurohtu, mis leevendab mao ülihappesust ja reflukshaiguse vaevusi. Võta ühe klaasi vee kohta 1–2 teelusikatäit linaseemneid või 2–3 teelusikatäit linajahu, keeda 10 minutit nõrgal tulel ja jahuta. Joo mao ülihappesuse korral enne sööki ja reflukshaiguse korral pärast sööki. 
  • Linaõli tuleb säilitada jahedas ja valguse eest kaitstult. Nii jahul kui ka õlil peaks jälgima säilimiskuupäeva.

Allikad: Kanada linaliidu ja Jõgeva sordiaretusinstituudi Mooste katsejaama teadusuuringud.

Artikkel ilmus täismahus Tervis Plussi 2012. aasta juulikuu ajakirjas.