Mida pikem reis silmapiiril, seda põhjalikumalt tuleks selleks ka valmistuda. Foto: Vida Press
Reisimine
18. august 2017, 10:52

Automatk: kuidas ennetada äpardusi reisil

Automatka õnnestumine sõltub suuresti eeltööst ehk sellest, kuidas on reis läbi mõeldud ning ette valmistatud. “Eriti tähtis on just lastega reisides, et sõidukis oleks mõnusalt ruumi nii reisijatele kui ka pagasile,“ ütleb Moller Auto Tallinn OÜ tarbesõidukite müügijuht Margus Viileberg.

Muidugi on reisil ülioluline see, et sõiduriist alt ei veaks. Sellepärast soovitab Viileberg lasta auto enne pikemat sõitu spetsialistidel üle vaadata. „Oleks ju väga kurb ennast reisil olles tee äärest avastada põhjusel, et auto ei olnud tehniliselt korras,“ ütleb Viileberg. Sellisel ülevaatusel kontrollitakse veermiku ja pidurite olukorda, õlitasemeid, rehvide seisukorda jne.

Kindlaks tasuks teha ka tagavararatta seisukord, samuti veenduda, et kõik rattavahetuseks vajalik on autos olemas. Võib-olla tuleb täiendada ka autoapteeki.

Paljud autotootjad pakuvad 24/7 autoabi juhuks, kui teel midagi juhtub. „Enne reisi võiks kindlaks teha, millist tuge ja mis tingimustel konkreetse auto tootja pakub. Mitmete kaskokindlustuste juurde kuulub samuti autoabi, kuid see ei pruugi paketis olla nö automaatselt ehk et tee kindlaks, kas sinu kasko juurde autoabi kuulub,“ soovitab Viileberg. „Kui ei, siis väga mõistlik oleks võtta reisiperioodiks kaskokindlustus, mis sisaldab ka autoabi.“

Dokumendid kaasa

Eestisiseselt sõites ei kanna autojuhid tihti enam auto tehnilist passi kaasas, kuid välisriikidesse reisides tuleb kindlasti võtta kaasa kogu dokumentatsioon – auto tehniline pass, roheline kaart, juhiluba (mis ei tohi olla aegunud!) ja soovitavalt ka kaskokindlustuse poliis, sest isegi kui neil on oma e-lahendused, siis ei ühildu need Eesti registritega.

„Pigem olgu dokumente kaasas rohkem kui vähem,“ ütleb Viileberg. „Ega meist ju keegi ei tahaks, et reis katkeks, sest auto tehniline pass on jäänud koju ja kohalik politsei nõuab selle järele saatmist.“

Laste elu turvaliseks

Kui sa seni pole jõudnud oma auto turvavarustust ja –võimalusi täht-tähelt tundma õppida, siis enne reisi peaks seda tegema. „Oleks ju kurb avastada pärast 5000 kilomeetri läbimist, et autol on olemas ka püsikiirusehoidja,“ toob Viileberg näite.

Kui reisiseltskonnas on lapsi, siis loomulikult peavad nad istuma kaaludele ja pikkustele vastavates turvatoolides. Kaitseks küljelt paistva päikese eest kuluvad ära ka turvakardinad.

Pagas kinni

Lemmikloomaga reisides ei tohi lasta loomal vabalt autos ringi liikuda, vaid ta peab olema sõidu ajal kinnitatud – kas viibima oma puuris või olema kinni spetsiaalsete rihmadega. Lahtiselt autos toimetav koer on ohtlik nii iseendale kui ka kaasreisijatele – äkkpidurdusel võib ta ise viga saada või suuremakasvuline koer vigastada teisi autos viibijaid. Rääkimata sellest, et loom võib häirida autojuhti ja nõnda põhjustada liiklusohtliku olukorra.

Viilebergi sõnul tuleb tähelepanu pöörata ka pagasi kinnitamisele – lahtiselt autos olev kraam võib saada ohtlikuks. Mõnikord on pagas aga mõistlik paigutada hoopis katuseboksi, mida saab ka rentida. Sama lugu on jalgrattakinnitustega – rentida saab mitmesuguseid kinnitusi nii katusele kui kärukonksule paigutamiseks.

Pole just tore, kui päev, mida plaanisid kuurortis veeta, möödub hoopis kapoti all. Foto: Vida Press 

10 küsimust, mis tuleks enne autoreisile minekut läbi mõelda

Kas mu auto on ikka piisavalt mugav pikaks reisiks?

Kas auto on tehniliselt täiesti korras?

Kas ja kuidas on mul teel võimalik saada autoabi?

Kas kõik dokumendid on kaasas ja kehtivad?

Milline on auto turvavarustus ja kas ma oskan seda ka kasutada?

Millised on auto mugavuslisad ja kas ma oskan oma elu nendega ka mugavamaks teha?

Millist meelelahutust pakkuda lastele pikal sõidul?

Kuidas paigutada pagas võimalikult ohutult, kuid samas käepäraselt?

Kas navigaatoris kasutatavad kaardid on uuendatud ja asjakohased?

Kuidas teel telefonide, nutiseadmete jms. akusid laadida?

Allikas: Moller Auto Tallinn OÜ tarbesõidukite müügijuht Margus Viileberg