Liigume
24. august 2017, 10:00

Valus tõde sinu sangadest ja rasvapõletusest (6)

Kas ma peaksin sööma pigem tatart või riisi? Kui palju seda kana sööma peab? Mitu korda nädalas ma pean trenni tegema? Milline harjutus kasvatab mulle suure tuhara? Kuidas ma sangadest lahti saan? Kas ma peaksin pigem tegema cardiot või jõutreeningut, et rasva põletada? Mis peaks olema mu pulsisagedus treenimisel? Kas rasv põleb paremini enne hommikusööki või pärast hommikusööki? Millised makrod on kõige paremad?

Kuule päriselt! Lõpeta! Pane need kuradi naistelehed käest ära ja ära kuula, mida see Mann sulle jälle jõusaali garderoobis leelotab. See Mann on ise mauk, miks sa tema kuidas-saada-vormi nippe üldse kuulad? Treener, kes vajab personaaltreenerit, ei ole tegelt päris hea treener? Mis sa arvad?

Ma pole tükk aega blogis ennast ilmutanud, sest tegelikult pole nagu väga midagi uut rääkida – vähemalt minu arust. Mulle endale tundub mu elu nii kuradima igav, sest laias laastus mitte midagi uut pole. Endiselt elan Spartas, käin tööl ja lähen õhtul vara magama. Mis on uut on see, et inimesed on lolliks läinud kogu selle fitnessi ja toitumise buumiga. Tundub, et nagu igaüks peaks käima jõusaalis ja lugema kaloreid. Milleks? Sulle ei tundu veits jabur? Ja mis värk sellega on, et üleöö on kõikidest saanud spetsialistid?

Ma ütlen päris ausalt kohe ära, et mina olen loll. Jep! Päriselt ka. Ma saan kümneid ja kümneid kirju nii instagrami kontole kui facebooki, et ma koostaks mõnele algajale kas toitumiskava või treeningkava. Ma olen viisakalt keeldunud. Ja just täpselt sellepärast, et ma olen loll. See, et ma olen ühe korra endale kõhulihased saanud ja laval võistlemas käinud, ei tee minust mitte mingit spetsialisti, et ma võiks kellegile professionaalset abi anda. Ma võin ju porilombis olla päris kõva kärbes, aga suures pildis, olen ma üks mõttetu konn. Ja täpselt nii ongi.

Miks ma seda räägin? Sest kurat, iga kolmas jõusaalihunt kujutab ette, et ta on mingisugune treener. Lubage naerda. Ja ole ise ka natukene targem ja ära kingi igale ettejuhtuvale enda raha ära.

Aga see selleks. Millest ma tegelikult tahtsin rääkida on see, et miks seda juuksekarva nii lõhki on vaja ajada? See on muidugi tore, et väga popiks on saanud kõikide kulturismis võistlejate menüüd ja üleüldse võetakse palju eeskuju kulturismiga tegelevate inimeste elustiilist ja nende instagrami kontod on saanud justkui piibliks, mida iga endast lugupidav inimene peab nüüd piinlikult jälgima. Tundub, et selles ei olegi nagu midagi halba, kui harju keskmine inimene endale motivatsiooni juurde saab, aga ometigi on aetud viimasel ajal see juuksekarv kuidagi nii lõhki. Mis toimub nagu?

Ma lähen juuksurisse ja minu käest küsitakse, miks kartulit süüa ei või kui peenikeseks tahad saada, aga tatart võib? Kes kurat üldse ütles, et kartulit süüa ei või? Kartul annab keskelt läbi 100g kohta 77kcal ja tatar 350kcal. Kui mina peenikeseks tahaks saada, siis ma vitsutaks kartulit kahe suupoolega. Miks leiba süüa ei tohi, kui kaalu kaotada tahad? Esiteks, üleüldse, sa ei taha kaotada kaalu, vaid sa tahad kaotad pekki! Aga see selleks. Kes ütles jälle, et leiba süüa ei tohi? Mina pole isiklikult kuulnud. Paksuks ei tee sind mitte leiva söömine, vaid see jäme vorstiviil ja see majonees, mis sinna leivale maanduvad.

Kas ma peaksin valima banaani asemel õuna? Kas tatar on parem kui riis? Kas kana on parem kui sealiha? Kuule… halloo? Kosmoooooooos! Kas oled näinud mõnda inimest, kes on söönud ennast paksuks kartulist, leivast, tatrast või no banaanist? Kui oled, siis ole hea ja tule näita mulle ka. Küll aga ma tean inimesi, kes on ennast jämedaks söönud vorstist ja saiast. Mis mu point on?

Point on see, et enne, kui sa hakkad valima, millised narmad su elutoa kardinatele tulevad, siis ehita kõigepealt see maja valmis. Mida sa muretsed, mis värvi su söögitoa salvrätikud tulevad, kui sul pole veel maja seinadki püsti. See on huinjaa! Miks sa muretsed, kas süüa ära see viil leiba, kui sa naabri Manniga lähed nagunii Butterflysse õhtul kokteile ja kooki nautima? Miks sa muretsed, kas peale trenni on vaja valgusheiki juua, kui sa pole täna hommikul hommikusöökigi söönud? Milleks üldse stressata mingisuguste pisiasjade pärast? Miks sa ei võiks lihtsalt süüa normaalseid asju ja liigutada ennast ja elu olekski tegelikult lill. Miks üleöö nagu kõik peaksid haiglasliku täpsusega treenima ja toiduplaanidest kinni pidama? Ma ei saa vapsee aru.

Tahad ma annan sulle head nõu? Oled sa selleks päriselt valmis? Sest kui sa ei ole, siis pane heaga minema siit, sest ma kavatsen olla sinuga kuradima aus praegu. Okei, siit see tuleb. Ma vastan sulle lühidalt ära kogu su pead vaevanud küsimused. Aga oled sa selleks ikka valmis?

Kui sul on sangad, siis järelikult sa oled paks. Jah, oleme ausad, su keskkoht on jäme! Kui sa tahad nendest lahti saada, siis ei aita sind mitte ükski imenipp ega Butterfly abs ega kõhulihaste treenimine. Sa pead sellest kuradi pekist lahti saama kehal. Kuidas seda saab? Söö vähem sisse, kui ära kulutad. Woilaaa! Kuidas kõhulihaseid saada? Täpselt sama valem! Võta pea külmikust välja ja vea tagumik trenni. Aga su aktiivsusmonitor ütles, et sa kulutad nii ja naa palju kaloreid. Viska minema enda nutikell! Iga aktiivsusmonitor näitab erinevaid numbreid.

Millal rasv põleb? Siis kui sa enda pea külmikust välja võtad ja tagumiku teleka eest üles ajad. Kas pekk põleb paremini enne hommikusööki või pärast hommikusööki? Su pekk põleb siis, kui sa enda tagumiku diivanilt üles saad, minupärast tee seda või keset ööd. Kuidas suurt tuharat saada ja imenippe? Sa oled näinud kui väike tuhar mul on? Vot täpselt – ära küsi minu käest. Kui kuskilt leiad, anna pool mulle.

Millised makrod on kõige paremad? Mis kuradi vahet sellel on, kui sa nagunii jälgid neid poole silmaga ja õhtused kokteilid ja juustusnäkid nagunii välja jätad? Kuidas hästi kiiresti vormi saada? Sa saad vormi täpselt sama kiiresti, kui sa said jämedaks. Seega, kui sa oled aasta aega teleka ees vorstisaia söönud, siis pead ka järgmised aasta vaeva nägema. Päris karm, eks?  Tõde ongi karm. Sulle see tõde ei meeldinud, ma arvan. Võid edasi Delfi naisteka foorumeid googeldada, äkki leiad sealt midagi, mida su kõrvadele kuulda meeldib. Mõne uue tatradieedi näiteks.

Nüüd pooled lugejad said hea kõhutäie naerda ja ülejäänud pooled mõtlevad, et mis kurat sellele Kaisale sisse on läinud? Ma lihtsalt tahan, et te kasutaksite natukene omaenda pead ja mõtleksite natuke, kui jabur see igapäevane tõmblemine ümber toidu ja trenni on. Kui sa juba ajad ennast täna õhtul maast lahti ja lähed koera või lastega jalutama, siis sa oled teinud juba suure sammu parema tervise suunas. Kes ütles, et vormi saab ainult jõusaalis? Ei saa, iga jumala samm aitab sind lähemale paremale vormile. Kui sa vahetad välja saia täisteraleiva vastu, sööd hommikul ära täisväärtusliku hommikusöögi ja õhtul asendad pool pasta kogusest millegi värskega, siis usu mind, suured muutused hakkavad juba toimuma. Selle jaoks ei ole vaja kaaluda porgandeid või ajada taga makrosid. Kui sa ei plaani minna lavale, siis ära üldse stressa mingisuguse koogitüki pärast. Söö ära enda kook, võta ära see pits sünnipäevalauas ja naudi elu! Kõike mõistlikus koguses.

Sulle ei meeldi jõusaalis higistada, aga sulle meeldib rattaga sõita. Aga palun – super valik! Mine sõida rattaga, naudi seda, mida teed. Sulle ei maitse kapsas? Minule ka ei maitse ja ma vihkan värskeid salateid. Ära küsi miks. Aga ma armastan wokitud juurviljasid ja püreesuppe. Leia endale enda parimad valikud ja naudi elu! Ja kui see naabri Mann tuleb sulle jälle mingit käulat ajama, siis pane talle piki tatti. Ära kuula mingit jama ja kasuta enda aju otsuste langetamisel. Mis kuradi ütleja tema on? Su vanaema oli omal ajal päris vormis mutt. Kas tal oli oma personaaltreener? Kas ta arvutas enda makrosid? Kas ta käis jõusaalis? Mida sa seal seal leiutad siis?

Loe teisigi Brena Fitnessi autorite postitusi http://www.brenafitness.eu/category/blog/.