Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
23. august 2017, 14:20

AINULT NAISTELE: kuidas oma vagiina eest hoolt kanda? (3)

Vabandust, daamid, kuid siin on karm tõde: vananedes kaotab tupp oma elastsuse. Ja kuigi see ei pruugi tunduda eriline mure, sest vananemine on keha loomulik protsess, on siiski mõistlik oma ka vagiina parema tervise nimel vormis hoida. Kasvõi näiteks sellest, et tulla eakana toime pidamatusega.

Redbook tuletab meelde mõned harjutused, mis peaksid olema kuuluma vagiina hoolduskavva.

1. Treeni seda. Kõik meist on kuulnud Kegeli harjutustest. Aga kas sa tegelikult oled neid teinud? Aga peaksid küll. Kegeli harjutuste tegemine paar korda nädalas tugevdab vaagnapõhja lihaseid, mis toetavad nii emakat, põit, peen- kui pärasoolt. Mõned spetsialistid soovitavad teha kolm kümnekorduselist harjutusteseeriat päevas. Ja kõige parem on ju see, et erilisi vahendeid pole vaja – neid saad teha kõikjal ja igal ajal ilma, et keegi sellest aimu saaks. Ning boonusena aitavad need vähendada uriinipidamatuse riski vanemas eas.

2. Seksi. Jah, justnimelt – seksi. Aja jooksul võivad tupe seinad muutuda hapraks, kuid korrapärane seks hoiab tupelihased tugevamad.

3. Hoia kehakaal kontrolli all. Jo-jo efekt on vagiinale väga ebatervislik, sest võib kõlada üllatusena, kuid muudab sellegi toonust. Ka rindadele mõjub ju kehakaalu äärmuslik kõikumine hävitavalt.

4. Puhasta tuppe ettevaatlikkusega. Kõlab lõbusalt, kuid on tõsi: vagiina on isepuhastuv. Sestap pole vaja selle küürimisega liiale minna. Kasuta õrna puhastusvahendit dušši all, loputa korralikult ja kuivata õrnalt.

5. Ära unusta libesteid. 40-ndates naiste hormoonide tase hakkab muutuma. Östrogeeni languse tõttu muutuvad tupe seinad hapramaks ja õhemaks, mõnikord ka kuivad. See omakorda muudab seksi ebamugavaks või mis veel hullem – võib tekitada seksimise ajal ka tupeseina rebendeid. Et seda ei juhtuks, hoia libestid käepärast, et seksist rõõmu tunda ja enda tervist hoida