Foto: MIHKEL-MARKUS MIKK
Uudised
25. august 2017, 12:40

Ettevaatust! Antidepressandid koos valuvaigistitega suurendavad insuldiriski

Antidepressantide ja valuvaigistite samaaegselt võtmine suurendab neli korda insuldi tekkeohtu.

Nelja miljoni inimese seas läbi viidud meditsiinilised uuringud näitasid, et nende kahe ravimi koos võtmine võib põhjustada ajuverejooksu. See omakorda võib viia insuldini, mis võib osutuda surmavaks, vahendab Daily Mail.

Briti ekspertide sõnul peavad perearstid sellele tähelepanu pöörama ja enne antidepressantide välja kirjutamist patsientidelt küsima, kas nad tarvitavad valuvaigisteid.

Paljudel depressiooni põdevatel inimestel esineb ka kroonilisi valusid, nagu näiteks peavalu või seljavalu, mistõttu võtavad inimesed tihti kahte ravimit korraga. Seda enam, et paljud valuvaigistid on kättesaadavad ilma retseptita.

Glasgow' ja Cambridge'i ülikooli professori Jill Morrisoni sõnul on kõige enam muret tekitav asjaolu, et 65 protsenti depressiooni põdevatest inimestest, kannatavad ka kroonilist valu.

Kuigi uuringud on näidanud, et antidepressandid on enamikele inimestele ohutud, tuleb nendega samaaegselt teiste ravimite tarvitamisel olla ettevaatlik.

Siiski ei tasu inimestel paanikasse sattuda ega lõpetada ravimiste võtmist. Selle asemel tuleks konsulteerida oma arstiga.