Foto: VIDA PRESS
Toiduuudised
28. august 2017, 14:16

TEADUS SELGITAB: miks tunneb inimene napsisena nälga rämpstoidu vastu? (1)

Lahkud baarist, keel pehme ja olek selline, et sõbrad peavad sind taksosse aitama, kirjeldab FHM. Aga sina ei muretse – mõtled ainult sellele, kust saada allakugistamiseks üks hea suur ja rasvane pitsa (või kastmesse uppuv lägaburger - toim). Tuleb välja, et see nähtus on teaduslikult täiesti seletatav.

See pole mingi üllatus, et kui sa oled oma lemmiknapsist joobes, siis nõrgendab alkohol su otsustusvõimet ja enesekontrolli. Ning paneb su aju ütlema kõhule, et see ei vaja midagi rohkem kui natuke rämpstoitu.

Liverpooli ülikoolis uuriti alkoholi mõju 60 naisüliõpilase energiatarbimisele ja dieedile. Uuringualustele anti kas alkohoolseid või mittealkohoolseid jooke.

Tehti hulk erinevaid teste, mis sisaldasid näiteks erinevate värvide määramist ja küpsiste söömist. Teadlased jõudsid järeldusele, et alkoholitarbimine nõrgendas sooritust. Ning et alkoholi tarvitamisel on seos väliste kalorite – ehk nende, mida pole alkoholis endas – koguse kasvuga.

„See näitab, et alkohol võib olla seotud kaalutõusuga läbi kasvava toidutarbimise,“ sõnastati uuringus.

Teadlased leidsid üldjoontes, et suurenenud kalorite tarbimine on kahanenud kontrolli tagajärg. „Kokkuvõttes võime järeldada, et alkohol mitte niivõrd ei stimuleeri isu toidu vastu, vaid alkoholi seos suurenenud toidutarbimisega võib väljenduda selles, et toimub kontrolli vähenemine tarbitud kalorite koguse üle,“ kirjutati uuringus.