Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
30. august 2017, 09:33

MARJAD, hädade pihta tuld!

Korjele! Head Eesti marjad oma vitamiinilademetega ootavad söömist ja hoiule pistmist. 

Toitumisspetsialist, mitme tervisliku toidu ja hoidisteraamatu autor Aive Luigela nendib, et kõige parem oleks, kui saaksime marju ja puuvilju talveks värskelt säilitada. Õunte, pirnide, aga ka jõhvikatega on see ka võimalik. Paremuselt järgmine on sügavkülmutamine. Katsetada võib ka kuivatamist.

Head noorendajad
(Mets)maasikad
Kasulikud ained. Hulgaliselt fenoole, mis on teadaolevalt tugevaimad antioksüdandid. A- ja C-vitamiin, foolhape, raud, fosfor, tsink, kaalium, jood jt mikroelemendid.
Terviseks. Head seedimisele, aitavad jämesoolevaevuste puhul. Foolhape soodustab uute rakkude tekkimist. Võivad tuua leevendust kõrgvererõhule ning kaitsevad keharakke vabade radikaalide kahjustuse eest. Hea nipp! Kui kavatsed metsmaasikatest teed teha, korja neid koos lehtedega – tee tuleb aromaatsem ja tervislikum. Maasikaleheteed kasutatakse kõhulahtisuse, öise higistamise ja halva suulõhna puhul, hea ka südamele.
Hea teada! Viiest keskmise suurusega maasikast saab sama palju C-vitamiini kui ühest suurest apelsinist.
NB! Ettevaatust, allergikud – maasikad on ühed suuremad allergeenid!

Südame terviseks
Kibuvitsamarjad
Kasulikud ained. Rohkelt C-vitamiini, B2-, K- ja P-vitamiini ja mineraalaineid (kaaliumi, rauda, magneesiumi, fosforit), karoteeni, flavonoide ja eeterlikke õlisid.
Terviseks. Kuivatatud kibuvitsamarjad on talvel hea vitamiiniallikas, parandavad organismi vastupanuvõimet haigustele ja suurendavad töövõimet. Tekitavad söögiisu ja aitavad vähendavad vere kolesteroolisisaldust. Head südame- ja veresoonkonna haiguste puhul.
Hea nipp! Korja marju enne öökülmasid, marjad peavad olema küll punased, kuid mitte pehmed. Külmast näpistatud või üleküpsenud marjad kaotavad rohkesti C-vitamiini.
Hea teada! 2–4 kibuvitsamarja päevas täidavad vajaliku C-vitamiini varu.

Põie imerohi
Jõhvikad
Kasulikud ained. Vitamiinirohkusega jõhvikad just ei hiilga, mõningal määral leidub neis C- ja K-vitamiini, mikroelemente ja karoteeni.
Terviseks. Põletiku- ja bakterivastase, organismi üldtugevdava ning haavu raviva toimega. Parandavad isu ja toidu omastamist, soodustavad maomahla ja kõhunäärmenõre eritumist ning soolestiku tegevust. Jõhvikad on ainsad marjad, mille toime on leidnud teaduslikku kinnitust põiepõletiku ennetamisel.
Hea nipp! Jõhvikad säilivad hästi külmutatult või külmas keedetud vees. Marjadest keedetud mahlajook parandab kõrge palavikuga haige enesetunnet. Hea teada! Jõhvikaid ei soovitata süüa, kui on maksahaigused, maomahla ülihappesus ja haavandtõbi.

Vähi vastu
Vaarikad
Kasulikud ained. Vaarikas on hulganisti flavonoide, fenoole ning C- ja E-vitamiini, foolhapet, rauda, vaske ja kaltsiumiühendeid.
Terviseks. Aitavad leevendada põletikke ja võidelda nakkustega. On head reuma, peavalu, kinnise köha ja kehvveresuse korral. Vaarikas on puuviljade ja marjade seas ka üks peamisi kiudaineallikaid, mis hoiab vere kolesteroolisisalduse madalal, soodustab seedimist ja puhastab organismi mürkainetest. Vaarikad sisaldavad ellaaghapet, millel arvatakse olevat vähivastane mõju.
Hea nipp! Kuivatatud marjadest ja lehtedest valmistatud tee aitab, kui on gripp või külmetus. Palaviku korral ajab hästi higistama.
Hea teada! Marjad, lehed ja varred on võrdse ravitoimega, kuigi lehtedes on C-vitamiini rohkem kui marjades.

Murakad ja põldmarjad
Kasulikud ained. Rohkelt C- ja E-vitamiini ning karoteeni ja mineraalaineid. Terviseks. Põldmari (põldmurakas) noorendab organismi ja kaitseb vabade radikaalide eest. Rahvameditsiinis kasutatakse seda haavade ravimisel. Kuivatatud põldmarjadest ja lehtedest valmistatud tee toob leevendust külmetushaiguste puhul, lahtistab röga, ajab higistama, on põletikuvastane ja rahustab.
Hea nipp! Keedist valmistades ära viska marjatupse ära, vaid kuivata need ravimteeks. See sobib neeruhaiguste puhul ja siis, kui kehasse koguneb liigselt vedelikku.
Hea teada! Põldmarjapreparaatidest on saadud leevendust klimakteeriumi ajal.

Mõistus ja silmad teravaks
Mustikad
Kasulikud ained. Hulgaliselt antioksüdante, C-vitamiini, flavonoide.
Terviseks. Mustikal on põletikuvastased omadused. Mustikatega mõnuga maiustamine mõjub noorendavalt ning aitab vanadusdementsuse vastu. Imeline abiline, kui on seedehäired, äge või krooniline kõhulahtisus. Parandavad verevarustust, kaitsevad aju, head silmanägemisele. Tugev antioksüdant luteiin kaitseb silmi UV-kiirguse ja vabade radikaalide kahjuliku mõju eest.
Hea nipp! Mustikalehtede keedis aitab vähendada suhkruhaigetel suhkru sisaldust veres, häirimata insuliini tootmist kõhunäärmes.
Hea teada! Arvatakse, et kaks tassitäit mustikaid päevas hoiab paljud tervisehädad eemale.

Pohlad
Kasulikud ained. Võrreldes teiste marjadega (nt vaarikad, mustikad), on pohlades suhteliselt vähe vitamiine, olulisim neist on C. Leidub ka karoteeni ja bioflavonoide.
Terviseks. Pohlad ja pohlatee aitavad luuvalu, krampide, peavalu, naistehaiguste, põie- ja neerupõletiku korral.
Häid nippe! Pohli saab hästi säilitada toorhoidistena, näiteks suhkruveega ülevalatuna ja toormoosina.
Hea teada! Pohlad sisaldavad bensoehapet (looduslik säilitaja), seetõttu pole nende hoidistamisel vaja suhkrut kasutada või kui, siis üsna vähe, pudelisse pandud marjadele võib lihtsalt keedetud ja jahutatud vee peale valada. Toorhoidised tuleks ära tarvitada 3–4 kuu jooksul.

Pihlakad
Kasulikud ained. Külluslikult beetakaroteeni ja C-vitamiini. Lisaks P- ja K-vitamiini, flavonoide, eeterlikke õlisid.
Terviseks. Head kõrgvererõhktõve, neerukivide, gaasivaevuste leevendamiseks. Toimivad hästi veeajatina.
Häid nippe! Kuivatatud marjad on teeks keedetuna hea ravim ka neeruhaiguse ja seedetrakti põletiku korral.
Hea teada! Suhkruhaiged ja rasvumise all kannatajad võiksid pihlakaid kasutada nii toiduna kui ka teena.

Immuunsusele vunki
Mustad sõstrad
Kasulikud ained. C-vitamiini sisalduselt “teevad ära” kõikidele teistele aiamarjadele. Lisaks mitmed B-grupi vitamiinid, P-vitamiini, foolhapet, rohkelt kaaliumi, fosforit ja karotenoide.
Terviseks. Korrastab vererõhku ja seedimist, toniseerib. Musta sõstra marju ja lehti kasutatakse külmetushaiguste, neerukivitõve, neeruvaagna- ja põiepõletiku, reuma ja liigesevalude korral. Kuivatatud marjadest tee ergutab organismi ja tugevdab vastupanuvõimet nakkustele, ajab higistama ja kergendab ka köha.
Hea nipp! Marjade asemel võib ravimteeks kasutada ka lehti, eriti kasulik on kuivatada noori lehti, sest nende C-vitamiini sisaldus võib olla isegi kuni poolteist korda suurem kui marjadel.
Hea teada! 50 grammi musti sõstraid, ja päevane C-vitamiini vajadus on kaetud!

Vererõhu kontroll
Arooniad
Kasulikud ained. Edestab kõiki puu- ja köögivilju oma tervistavate bioflavonoidide hulgaga. Sisaldavad ohtralt joodi, karoteeni, C-, B1-, B2-, D- ja PP-vitamiini.
Terviseks. Profülaktikaks ja leevenduseks kapillaaride suurenenud läbilaskvuse ja hapruse korral, ateroskleroosi, neeruhaiguste, suhkurtõve, reuma ja allergia puhul. Kasutatakse algava hüpertooniatõve vastu. Alandavad vererõhku, reguleerivad kilpnäärme tööd ja võitlevad vähirakkudega.
Hea nipp! Marjad maitsevad palju paremini, kui nad on esimese öökülma üle elanud.
Hea teada! Mitmetest teadusuuringutest on selgunud, et arooniamarju korrapäraselt süües võib see hävitada kuni 20 protsenti juba tekkinud vähirakkudest organismis.

Karusmarjad ehk tikrid
Kasulikud ained. Karusmarjad sisaldavad rohkesti kaaliumi, kaltsiumi, fosforit ja teisi mikroelemente.
Terviseks. Tikritee on hea ka rasvumise, kõhukinnisuse, ainevahetushäirete, kehvveresuse ning südamehaiguste puhul.
Häid nippe! Kel vaja verd tugevdada, tehku läbi korralik karusmarjakuur.

Pidur viirustele
Astelpaju
Kasulikud ained. Rikkalikult C-, A-, B-grupi vitamiine, antioksüdante (karotenoide ja bioflavonoide).
Terviseks. Toniseerib, tugevdab immuunsust ja ergutab hormoonsüsteemi. Head abilised viirushaiguste ennetamisel, haigustest ja kurnatusest taastumisel. Toetavad südametööd ja seedimist, on leitud, et alandavad ka vererõhku ja kolesteroolitaset. Astelpaju viljadest saadud õli vaigistab valu. Häid nippe! Kui haavad ja kriimukesed ei taha paraneda, tupsuta neid astelpajuõliga – see vähendab põletikku ja kiirendab paranemist.
Hea teada! Astepajust ei lähe midagi raisku – raviks kasutatakse nii marju, mahla, lehti, koort kui ka seemnetest saadud õli.

Hea teada!

Paljud marjad on tugevad allergeenid (eelkõige maasikad). Jõhvikad, pohlad, mustikad, punased sõstrad, arooniad ja tikrid on allergikutele aga enamasti kindla peale minek.

Kuidas marju kuivatada?

Kõige paremad on muidugi värsked marjad, aga tark on neid ka talveks varuda. Parim viis on marju sügavkülmutada, aga sugugi mitte halvem variant pole neid hoopis kuivatada.

* Mustikaid, metsmaasikaid ja -vaarikaid, kibuvitsamarju, musti sõstraid, väikseid karusmarju, musti arooniaid, murakaid tuleb esmalt lasta õues 1–2 päeva närtsida.
* Seejärel kuivata marju ahjus 40–50 kraadi juures, sega neid mitu korda päevas. Eriti tiheda lihaga marju (kibuvitsa- ja pihlakamarjad ning arooniad) tuleb algul kuivatada lausa 70 kraadi juures, vähendades kuivatamise ajal tasapisi temperatuuri.
* Pihlakaid võib enne hoida paar tundi sügavkülmas ja siis kuni paar minutit soolaga maitsestatud keevas vees, nii kaob ära nende mõru maitse. Seejärel tuleb marjad hästi ära nõrutada ja kuivama panna.
* NB! Marju ei tohi üle kuivatada, nad ei tohi muutuda liiga rabedaks.
* Kuivatatud marju tuleks hoida kuivas õhurikkas ruumis ja näiteks võimalikult hõredast riidest kotis.

Allikas: Aive Luigela.

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2012. aasta augustikuu ajakirjas.