Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
31. august 2017, 10:51

Neljapäevad ja nutufilmid: ootamatult kentsakad asjad, mis muudavad su õnnelikuks

Kui oled kurb, lähed trenni, paitad lemmiklooma või kallistad sõpra. Lihtne, eks! Kui oled neist tavalistest tegevustest tüdinenud, on enda õnnelikuks tegemiseks veel üsna kummalisi võimalusi.

• Nutufilmid. Kui tahad tuju tõsta, pane mängima mõni traagiline film, mis ajab su nutma. Tänu sellele filmile mõistad sa, mis on su elus hästi ja sa tunned end paremini, vahendab Prevention Ohio ülikooli teadurite uuringut. Seejuures kehtib reegel: mida kurvem lugu, seda õnnelikum pärast oled.

• Vananemine. Aju -uuringud on näidanud, et vananedes reageerivad aju neuronid negatiivsetele asjadele vähem ning rõõmus püsib siis tasakaalus.

• Võlts naeratus. "Keep smile" polegi nii halb mõte. Kui teeskled ehtsat naeratust nii, et ka silmanurkadesse tekivad kortsud, leevendad oma stressi ja tõstad tuju.

• Neljapäev. Kui esmaspäeva peetakse siniseks, teisipäeva tõredaks ja kolmapäeva suisa koledaks, siis neljapäeva võiksid suhtuda kui uude reedesse, sest siis on tuju juba parem. Sellisele tulemusele jõudsid Londoni majanduskooli teadlased jälgides Mappiness nutitelefoni rakendusega 45 000 inimese tuju.

• Laste nimel vähem pingutamine. Emad usuvad sageli, et peavad alati oma vajadustest laste pärast loobuma ning et nende õnnetunne sõltub lastes. Samas on vähem depressiivsemad need lapsevanemad, kes nii hullusti laste nimel ei pinguta. Pea meeles, et kui ema on õnnetu, rikub see ka ema ja lapse vahelist suhte ning võib omakorda suurendada kõikvõimalike hädade, nagu näiteks depressiooni, ärevushäirete, madala enesehinnangu ja lapse kooliprobleemide teket.

• Ajalehe lugemine. Marylandi Ülikooli teadlased kinnitavad, et kõige õnnelikumaid ja õnnetumaid inimesi eristab see, kas nad vaatavad telekat või sirvivad ajalehte. Viimased on õnnelikumad. Sellele tulemusele jõuti rohkem kui 30 000 inimese vaba aja harjumusi analüüsides.