Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
4. september 2017, 10:25

Kolm jooki, mis aitavad dementsust ennetada

Vanusega kasvab dementsusesse haigestumise risk. On olemas aga kolm jooki, mis võivad ajufunktsioone ergutada ning dementsust veidi edasi lükata.

Dementsusele viitavad mäluhäired kuni mälukaotuseni välja, raskused igapäevaste toimetuste tegemisel, pidevad tujumuutused, kirjutab Daily Express. Tegu on äärmiselt levinud tõvega, mis esineb igal kuuendal üle 80-aastasel inimesel.

Kuid üha rohkem leiavad teadlased, et seda tõbe on võimalik ennetada või edasi lükata. Näiteks nende kolme joogiga. Sestap on hea mõte asendada kohvipausidel kohv rohelise tee, vee või kurkumikohviga - need ergutavad ajufunktsioone ja aitavad ka dementsust veidi edasi lükata.

* Roheline tee aitab teadlaste hinnangul eakatel inimestel kognitiivseid kahjustusi vähendada suisa poole võrra. Ning Singapuri ülikooli uuring leidis, et neil, kellel on geneetiline risk haigestuda Alzheimeri tõppe, vähenes see suisa 86% võrra.

* Vesi. Vesi aitab ajul funktsioneerida, veepuuduse tõttu tekivad keskendumishäired, peavalud ja mäluprobleemid. Juba üheprotsendiline vedelikupuudus häirib ajufunktsioone viie protsendi võrra, pikaajaline veepuudus kahandab ajurakkude suurust ja massi, mis omakorda on dementsuse üks nähte.

* Kurkumikohv. Ajakirjas British Journal of Nutrition avaldatud uuringu kohaselt on kurkumil dementsust edasilükkav toime. Sestap lisa seda julgesti kohvile.