Foto: VIDA PRESS
Keha
5. september 2017, 13:16

Kuidas võidelda HALVA HINGEÕHUGA?

Krooniline halb hingeõhk ehk halitoos on haigus, millega kimpus 80 miljonit inimest. Halval hingeõhul on mitmeid võimalikke põhjuseid ja sageli on nendega lihtne võidelda. Kõige olulisem on probleemiga sõdimiseks aga põhjust teada. Suust väljuva „mõõga“ erinevaid tekitajaid aitab määrata Art of Manliness.

Kehva suuhügieeni tagajärjel suus tekkivad bakterid

Oled ehk mõtisklenud, miks halb hingeõhk lehkab nagu kõhutuul? Vastus on lihtne: see lehk ongi miljonite su suus pesitsevate bakterite kollektiivne puuks. Kui sa korrapäraselt ei harja ega hambaniiti kasuta, siis asuvad bakterid aktiivselt paljunema. Levinuim ja lihtsamini kõrvaldatav halva hingeõhu põhjus.

Dehüdreerumine

Sülg on looduslik suupuhastusvahend. Selle antibakteriaalsed osakesed tapavad puuksutavaid baktereid ja ühtlasi loputab sülg hambad ning suu mikroorganismidest ja nennde toiduks olevast prahist puhtamaks. Aga kui sa oled vähe vedelikku tarbinud, siis ei suuda keha piisavalt loomulikku puhastusvahendit toota. Nii hakkavad gaasitavad bakterid paljunema.

Kusjuures suu võib kuiv olla ka muudel põhjustel peale vähese veejoomise – näiteks loengupidamine, suitsetamine ja isegi suu kaudu hingamine.

Kindlad toidud

Mõned toidud toodavad rohkem lehkavaid väävligaase kui teised. Näiteks sibul ja küüslauk ei jää lehana vaid suhu, vaid neis sisalduvad gaasid imenduvad ka vereringesse ja eralduvad välja hingates. Haisu vastane meetod: kohtingute ja tööalaste läbirääkimiste eel lihtsalt vältida.

Suhkur

See magus aine on su suus elavatele bakteritele super kasvutoit, kütus ja väetis. Tingimata ei pea suhkrust täielikult loobuma, aga selliste magusate asjadega nagu limps, küpsised ja jäätis tasub võtta ettevaatlikult.

Kohv

Ühelt poolt aitab kohv sul hommikul ärgata, teisalt jätab lehkava hingeõhu, mis kujutab segu kohvioast ja tagumikust. Põhjus: ka kohvis on väävliseid koostisosi ning lisaks kuivatab see suud.

Alkohol

Kuivatab suud, lastes nii bakteritel kasvada.

Mandlikorgid

Bakterite ja toidujäätmete tükid, mis takerduvad kurgumandlite pragudesse ja haisevad hirmsasti. Kodus hambaharja või veepritsiga eemaldatavad, tõsisemal juhul ehk mandlikivide korral tuleks eemaldamiseks pöörduda hambaarstile.

Maohappe tagasivool

Happe refluks. Kui maohape kurku tagasi kerkima kipub ja söögitoru kõrvetab, siis paneb see ühtlasi suu lehkama nagu okse. Kui sul on selline seisund krooniline, siis peaksid arstiga konsulteerima ja ilmselt tarvitama mao happesust alandavaid ravimeid.

Paastumine

Paljud võtavad näiteks kord nädalas ette paastupäeva. Aga sel ajal võib hingeõhk samuti lehata. Tekib mõistetav küsimus: kui bakteritel on paljunemiseks ja lehkava gaasi tootmiseks vaja toitu ja ma pole 16 tundi midagi söönud, siis kust see halb hingeõhk tuleb? Vastus: süües hakkavad tööle seedimist alustada aitavad süljenäärmed ja nagu juba mainitud, on süljel ka suuhügieenis oluline roll.

Madala süsivesikusisaldusega dieet

Kui tarbib vähe süsivesikuid, siis tekib seisund nimega ketoos – keha hakkab süsivesikute asemel kasutama kütuseks iseendasse ladestunud rasva. Vastav dieet võib aga ka suud senisest rohkem lehkama panna. Täielikult kõrvaldada pole seda võimalik, tegu on paratamatu nähtusega, mis kaasneb kilode kaotamisega.

Erinevad tõved ja haigused

Suhkruhaigus, maksahaigused, bronhiit – kõik need võivad põhjustada halitoosi. Kui ükski ülaltoodud põhjustest sinu puhul ei klapi, siis tasub arsti juures uurida, kas halb hingeõhk ei viita ehk mõnele tõsisemale probleemile.