Foto: Andriy Popov
Mitmesugust
7. september 2017, 08:31

7 nippi, et istuv töö tervist ei murraks

«Me pole veel harjunud mõtlema, et istuv eluviis on täpselt ­samasugune terviserisk nagu suitsetamine, kuid paraku näitavad ­mitmed uuringud, et nii see on,» ütleb Fysio Centeri füsioterapeut Liis ­Kukkonen. «Tunnike treeningut spordiklubis ei korva täielikult kaheksatunnist pidevat arvuti taga istumist.»

Inimesed kipuvad päeva jooksul istumisele kulutatud aega alahindama. «Heaoluriikides tehtud laiapõhjalisest uuringust ilmnes, et keskmiselt istutakse oma ärkvelolekuajast 9–11 tundi,» räägib Kukkonen. «Liiga palju istuvatel ja passiivse elu­viisiga inimestel on aga palju suurem risk haigestuda südame-veresoon­konnahaigustesse ja teist tüüpi diabeeti, tõenäolisem on ka üle­kaalulisuse tekkimine.»

Nimetatud 2013. aasta uuringust selgus, et istumine võib olla tervisele niisama kahjulik kui suitsetamine. «Istumisega seotud riskid kasvavad oluliselt, kui istume päevas üle kaheksa tunni,» hoiatab füsioterapeut. «Seega on pikemas perspektiivis tervisele kasu isegi pooletunnisest istutud aja lühendamisest päevas. Põhjendus «Mul pole aega» siinkohal ei kõlba! Lühemate koosolekute ja telefonikõnede ajal võib vabalt püsti tõusta.»

❶ Seisa lühikeste koosolekute ajal püsti. 20–30 minutit järjest seista peaks töövõimelisele inimesele jõukohane olema. Tõuse ka telefonikõnede pidamiseks kontorilaua tagant püsti.

❷ Paiguta töövahendid nutikalt. Monotoonse töö korral on soovitatav asetada vähem kasutatavad vahendid (näiteks printer) kaugemale või ka teise ruumi, et oleks võimalik aeg-ajalt töökohalt lahkuda. Prügikasti ära hoia laua all, vaid vii kontori kõige kaugemasse nurka. Siis oled iga kord, kui tuleb midagi ära visata, sunnitud selleks tõusma ja kõndima.

❸ Kasuta alati lifti asemel treppe.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse