Foto: VIDA PRESS
Suhted
8. september 2017, 11:52

Lihtne teraapia aitab turgutada lahjat libiidot

Kui su seksiisu kipub langema, siis ära heida meelt – Itaalias tehtud uuring näitab, et langetav libiidot saab kergesti tõsta valgusteraapia abil.

Men’s Healthi teatel võtsid teadlased uurimise alla 38 meest, kel oli diagnoositud kas hüpoaktiivne seksuaalse iha häire või seksuaalse erutumise häire. Mõlemat seisundit iseloomustab huvi puudumine seksi vastu. Pooltele meestest tehti ereda valguse teraapiat.

Igal hommikul istusid need mehed pool tundi valguslambi ees, mis kallas neid üle 10 000-luksise valgusega. Võrdluseks: otsene päikesevalgus võib olla kuni 100 000 luksi ja pilvisel päeval on valguse eredus umbes 1000 luksi.

Pärast kaht nädalat teatasid valgusteraapiat saanud mehed, et nende seksuaalse rahulduse skoorid on eksperimendi algusega võrreldes kolm korda kasvanud. Teises grupis olnud meeste puhul oli libiido palju mõõdukamalt kasvanud.

Ereda valguse grupis tõusis ka meeste testosteroonitase – ja uuringut juhtinud Andrea Fagiolini (Siena ülikool) sõnul on see libiido tõstmisel väga oluline faktor.

Kui keha on ereda valguse käes, siis toodab see rohkem hormooni nimega lutropiin. Ja rohkem lutropiini tähendab ka suuremat testosterooni tootmist.

See ei tähenda paraku küll, et seksiisu on võimalik tõsta lihtsalt kardinaid akna eest ära lükates. Keha peaks saama vähemalt sama suure intensiivsusega valgust nagu uuringualused said ehk seksiisu langust tuleks ravida vähemalt 10 000-luksise valgusteraapialambiga.

Aga kui märkad, et su seksiisu on kaunis madal, siis peaksid esmalt pöörduma arsti poole. Madala libiido taga võivad olla ka sellised probleemid nagu näiteks madal testosteroonitase, kilpnäärme- või neeruhaigused.