Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
11. september 2017, 12:20

Üks küsimus: mis aitab, kui olen söömisega endale liiga teinud?

Kui olen söömisega endale liiga teinud ja kõhus on raske tunne - millest võiks leevendust leida?

„Pärast ohtrat söömist oleks hea, kui leiaksite võimaluse liigutamiseks. Eriti hea, kui saaksite näiteks jalutada,“ vastab Südameapteegi peaproviisor Triinu Entsik-Grünberg. See aitab tema sõnul kiirendada seedimisprotsessi ja varustab organismi hapnikuga.

Kui liikudes ei õnnestu seedimist turgutada või see ei anna piisavalt kiireid tulemusi,võib pöörduda ka apteekri poole. Kõhupuhituse, kõrvetiste, kõhulahtisuse või lihtsalt ülesöömisest tingitud kõhuvalu vastu leiab sealt kindlasti leevendust.

Kõhupuhituse leevenduseks on apteegi käsimüügis saadaval toimeainel simetikoon ja dimetikoon põhinevad ravimid. Need ravimid lagundavad soolestikus vahuna esineva gaasi ja vaevused kaovad.

Tõhusalt vähendavad soolegaase ka söetabletid, mis seovad gaasid ja selle tulemusena ebameeldiv tunne väheneb.

Looduslikest vahenditest aitavad kõhugaase vähendada ravimteed nagu näiteks köömne-, aedtilliseemne-, apteegikummeli-, mesika- , piparmündi ja koirohuteed.

Kõrvetiste korral on apteekides müügil maohapet neutraliseeriv kaltsium- ja magneesiumkarbonaati sisaldavad antatsiidid. Antatsiidide toimel neutraliseeritakse põletustunnet tekitav maohape. Antatsiidid leevendavad küll vaevusi, aga ei kõrvalda kõrvetiste tekke põhjusi. Seega sobivad need kasutada siis kui kõrvetisi esineb harva. Võetakse neid 1-2 tabletti korraga üks tund pärast sööki või kõrvetiste ajal.

Samuti saab apteegist osta ranitidiini, omeprasooli ja pantoprasooli sisaldavaid preparaate, mille toime põhineb maohappe tekkimise pärssimises.

Kui midagi muud ei ole käepärast, leevendab lühiajaliselt kõrvetisi ka klaasitäie vee joomine.

Raskustunne kõhus viitab sellele, et olete söönud rohkem kui organism omastada suudab või liiga rasvast toitu. Sel puhul oleksid head seedimist kergendavad preparaadid, ensüümpreparaadid, mille koostis sarnaneb inimese kõhunäärmes toodetavate seedeensüümidega.

Seedimist soodustab ka looduslikku artišokki sisaldav preparaat, mis soodustab sapi eritumist ja stimuleerib rasvade lõhustumist. Mao ja soole seedetegevus paraneb, maksa töökoormus väheneb ning raskesti seeditav toit muutub seega organismile kergemini omastatavaks.