Foto: Vida press
Lapsed
12. september 2017, 16:08

Toidupanga abistamiseks korraldatakse heategevuslik õhtusöök

Üle 50 000 lapse kannatab iga päev tühja kõhtu (254)

Eesti Toidupank viib nädalas toitu enam kui 9500 abivajajale, kellest 2/3 on lapsed. Tegelikkuses vajaks abi rohkemgi lapsi, kuna umbes 57 000 Eestis elava lapse jaoks pole täis kõht tavapärane osa igapäevaelust

Selleks, et Toidupanga ja heade inimeste abi jõuaks iganädalaselt rohkemate abivajajateni, on Eesti tipprestoranid Leib, Moon, Põhjaka, Tuljak ja Saaremaa kokad otsustanud korraldada heategevusliku õhtusöögi “Lapsed söönuks”.

Projekti ühe eestvedaja, Leib Resto omaniku Kristjan Peäske sõnul võeti heategevusliku õhtusöögi idee üle mujalt maailmast, kus restoranid koos mitmete ettevõtetega on korraldanud pro bono sündmuseid – nii otsustati viie Eesti hinnatud restorani ning kümnete toetavate ettevõtete koostöös korraldada ka Tallinnas heategevuslik õhtusöök, mille piletitulu suunatakse 100-protsendiliselt Toidupanga struktuuri toetuseks.

“Meie eesmärgiks on koguda 25 000 eurot, mis võimaldaks Toidupangal jätkata oma tegevust ja laiendada abivõrgustikku nädalas vähemalt 12 000 inimeseni – tähelepanuväärne on seejuures, et abivajajatest valdava enamuse moodustavad lapsed, kellest paljude jaoks on kas lasteaia- või koolitoit ainsaks toidukorraks päevas – kui sedagi,” sõnas Peäske.

Eesti Toidupanga juht Piet Boerefijn lisas, et kuigi Eesti Toidupangal pole võimekust veel jõuda kõigi sotsiaaltöötajate poole pöördunud inimesteni, kel pole võimalik igapäevaselt mõistlikul määral toituda, siis iganädalaselt jõutakse paljude prioriteetse sihtgrupina määratlenud väikeste laste ja lapserohkete toimetulekuraskustes elavate peredeni. “Kui suuremates linnades on tugivõrgustik tugevam, siis keerulisem on jõuda näiteks Ida-Virumaal ja maapiirkondades elavate abivajajateni, seda enam, et väljaspool suuremaid linnu on ka toidukogumise aktsioone vähem,” nentis Boerefijn. Ta lisas, et heategevusliku õhtusöögi toetusel on võimalik laiendada nii Toidupanga struktuuri kui ka jõuda nendesse piirkondadesse, kuhu seni Toidupanga tugi veel jõudnud ei ole.

“Iseäranis oluliseks on arendada Toidupanga võimekust ka läbi aasta võrdsemaks, sest praegu on suurem tähelepanu heategemisel eriti detsembris-jaanuaris ning mõningal määral ka märtsis, mais ja oktoobris, mil toimuvad aktiivsemad toidukogumise kampaaniad ning mil on käimas ka Euroopa Liidu toiduabi jagamise programmid,” sõnas Boerefijn.

Restoranide esindaja Kristjan Peäske sõnul on tänaseks heategevusliku õhtusöögi toimumisele kaasa aitamas paljud ettevõtted nii rahaliselt kui ka enda toodete ja teenustega. Projekti hõbesponsoriks on IT-ettevõte Namespace OÜ ja Mööblivalmistaja Harviker OÜ.

“Kõik kokad, üle Eesti kokku tulev teenindav personal, sommeljeed, meelelahutusliku programmi eest vastutavad muusikud ja tehniline tiim panustavad sündmusesse oma aega ja energiat tasuta,” rõhutas Peäske, lisades et ka kogu õhtusöögi tooraine ja joogid on ettevõtete toetusena saadud, mis võimaldab kogu piletitulu suunata täies ulatuses Toidupanka. “Oma õla on alla pannud Swissotel, kes annab 9. oktoobriks “Lapsed söönuks” projekti tarvis oma ruumid ja restoraniala, kus sündmus toimub,” rõhutas Peäske.

9. oktoobril Swissotelis toimuvale pidulikule õhtusöögile müüakse 200 kohta, millest 40 on VIP piletid, mille abil on võimalik panustada heategevusse rohkem ning saada selle eest nautida nii maitsvat õhtusööki, programmi kui ka vaadet üle Tallinna. 160 tavapileti omanikku saavad võrdväärselt osa Eesti tippkokkade gurmeetoitudest ja Ott Leplandi ning Liis Lemsalu eestvedamisel toimuvast programmist, kuid loobuvad sel korral Tallinna siluetti vaatest.