Vee ja seebiga kätepesu peaks kestma pool minutit. Kui võimalik, tuleks käsi pesta iga kord pärast nina nuuskamist ja köhimist. Kuniks käed on mustad, tuleks vältida silmade, nina ja suu puudutamist. Foto: Aldo Luud
Nipid
14. september 2017, 17:17

Külmetushaigusi tekitavad mitmesugused viirused (2)

Haigestumise riski saab vähendada lihtsate meetodite abil – mitu korda päevas hoolikalt käsi pestes, palju värskes õhus viibides ja ruume korralikult tuulutades.

Oma roll sügistalvel ringlevate ülemiste hingamisteede nakkuste vältimisel arvatakse olevat küüslaugul, millel on nii immuunsüsteemi tugevdav kui ka vere kolesterooli taset alandav toime. Vastupanuvõime suurendamiseks soovitatakse võtta veel punase päevakübara preparaate, valik apteekides on lai.

Kätepesu

Eesti perearstide seltsi, sh Tartu ülikooli peremeditsiini dotsendi Marje Oona eestvedamisel koostatud patsiendijuhendis toovad perearstid välja, et paika ei pea arusaam, nagu oleks külmetushaiguse põhjuseks külmetus. Külmetushaiguste põhjuseks on viirused, mis nakatavad nina ja kurgu limaskesta ehk ülemisi hingamisteid.

Kuna nohu- ja köhabatsillid levivad õhu kaudu piisknakkusena, tasuks haigestumise profülaktikaks ruume piisavalt õhutada, ka kontoris. Peale selle levivad haigustekitajad sageli käte ja esemete (nt käepidemed, mänguasjad, rahatähed) vahendusel, sest kätel ja pindadel püsivad need eluvõimelisena tunde kuni päevi. Seega on mõistlik mitu korda päevas hoolsalt käsi pesta. Käsi võib desinfitseerida ka spetsiaalsete vahenditega.

Soe tee soojendab

„Esimeste külmetusnähtude ilmumisel on tähtis end kohe üles soojendada. Üheks parimaks võimaluseks on juua sooja taimeteed või vitamiinidega teed. Veel parem oleks lisada taimeteele ingverit ja mett,“ on soovitanud Apotheka apteeker Kristiina Sepp. Head teevad kibuvitsamarja-, nõgese-, pihlakamarja-, astelpajumarja-, mustsõstralehe- või -marjateed. Taimeteedesse võib suhkru asemel panna mett, kuid mesi tuleks lisada enam-vähem kehatemperatuurini jahtunud teele, siis jääb peale teiste vitamiinide alles ka C-vitamiin. Tees olevad kasulikud toimeained imenduvad mee mõjul kiiremini ja kergemini.

Külmetuse esimeste sümptomite korral, kui on külmatunne, aga palavikku veel pole, aitab ka soojendava toimega värske ingver.

Hästi mõjub jalavann sinepipulbriga, seda ei ole soovitatav teha palaviku korral, sest kehatemperatuur võib veelgi tõusta. „Kui on tunda, et algamas on nohu või kurguvalu, võib olla kasu nina loputamisest ja toodete kasutamisest, mis aitavad kurgus viirusebaktereid hävitada. Head abimehed on näiteks taruvaiku sisaldavad spreid, tabletid ja pastillid, mis on antiseptilised ja valu leevendava toimega,“ soovitab apteeker. Üks eesti rahvameditsiinis laialt kasutamist leidnud vahend kurguvalu vastu on taruvaik.

Imerohtu külmetuse vastu kahjuks ei ole, haigussümptomite leevendamiseks saab abi rahvameditsiini võtetest või apteegi käsimüügis olevatest preparaatidest.