Kampaania käigus ilmusid kauplustesse pudelitele sildid soovitusega alkoholile vett vahele juuaFoto: Lugeja foto
Uudised
14. september 2017, 17:19

Alkoholitootjad vastuseks perearstidele: vee joomine on väike, aga oluline samm teadlikuma alkoholitarbimiskäitumise suunal. (8)

„Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liidu kampaania „Kui võtad, võta vett vahele“ eesmärk on edendada vastutustundlikku ja teadlikku alkoholitarbimiskultuuri, et liigtarbimisest tekkivaid kahjusid vähendada,“ lausub liidu tegevjuht Triin Kutberg vastuseks perearstide pahameelele kampaania osas.

„Me soovime, et inimesed teeksid alkoholi tarbides teadlikumaid, mõistlikumaid ja ohutumaid valikuid nii kodus kui mõnes meelelahutusasutuses viibides,“ sõnab ta, et Eesti elanike alkoholitarbimistrend on positiivne – see väheneb iga aastaga.

Triin Kutberg nendib, et uuringute järgi tarbitakse alkohol  sageli ainsa eesmärgiga jääda purju. „See toob kaasa erinevaid probleeme ja kahjusid nii inimesele endale kui ühiskonnale laiemalt, nagu ka perearstid oma avalduses märkisid. Me mõistame, et inimeste käitumise ja tarbimiskultuuri muutmine nõuab pikaajalist ja järjepidevat tööd,“ märgib ta, et vee joomine on väike, aga oluline samm teadlikuma alkoholitarbimiskäitumise suunal.

„Seepärast oleme oma teadliku tarbimise sõnumi levitamisse kaasanud ligi 90 baari, kohvikut, restorani ja muud meelelahutusasutust, kes pakuvad oma klientidele alkoholi kõrvale tasuta joogivett ning selgitavad oma klientidele vajadust vett tarbida. Sõnumit aitab levitada ka viis suurt kaupluseketti,"“ lausub Kutberg.

Vee joomise olulisust alkoholitarbimise reguleerimise juures on tema sõnul toonitanud ka Tervise Arengu Instituut, kelle portaalis www.alkoinfo.ee soovitatakse juua alkoholi vaheldumisi vee või mõne muu mittealkohoolse joogiga ja lisada alkoholile jääd.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO), millele perearstid viitavad, juhib tähelepanu, et alkoholi liigtarbimisega seotud kahjude vähendamisel on oluline roll riigi, tervishoiuasutuste, ettevõtjate ja teiste osapoolte koostööl, ennetusel, probleemide varajasel tuvastamisel, sekkumisel, selgitusel ja ravil. „Me vajame terviklikku, kõiki osapooli arvestavat ja kaasavat rahvatervise- ja alkoholipoliitikat,“ lausub Kutberg ja soovitab tutvuda materjalidega suhtlusportaalist Facebook ning kampaania leheküljelt.