Tamme-kivipuravik Tartu loodusmaja pargis.Foto: Silja Paavle
Hea nõu
19. september 2017, 12:30

Ettevaatust! Nende seente tarvitamine koos alkoholiga põhjustab mürgistust! (2)

Korilastest eestlased ei pelga seeni metsast seljatäiteviisi koju tassida ja neid söögiks tarvitada nii argipäeval kui peolaual. Viimasel puhul peaks olema aga tähelepanelik, sest mõnede seente söögiks tarvitamine koos alkoholiga võib põhjustada mürgistuse.

Seejuures on kõige keerulisem see, et mürgistusnähud võivad vallanduda isegi viie kuni kaheksa ööpäeva jooksul pärast seente ja alkoholi koostarvitamist ning mõnel puhul võib mürgistuse põhjustada ka seente söömisele eelnenud ööpäeval akoholi tarbimine, hoiatab Mürgistusteabekeskuse lehekülg.

Antabusreaktsioonil põhineb alkoholisõltuvuse võõrutusravis kasutatava disulfiraami ehk rahvakeeles n.ö ampulli toime: see aine takistab alkoholi normaalset lagunemist maksas ning alkoholi ja disulfiraami samaaegse tarvitamise korral kogunevad organismis alkoholi laguproduktid – atseetaldehüüdid.

Atseetaldehüüdid põhjustavad ebameeldivaid aistinguid nagu näo, kaela ja ülakeha punetus; kuumamine, sügelus, urtikaaria, higistamine, peavalu, südamepekslemine ja vererõhu kõikumine, uimasus, nõrkus, kurvameelsus, iiveldus, oksendamine, kõhuvalu ja kõhulahtisus.

Paljud seened takistavad samuti alkoholi normaalset lagunemist ning põhjustavadki eelnevalt kirjeldatud kaebusi.

Kerge reaktsiooni korral võib soovitada umbes 6-tunnist kodus jälgimist, kuid haigusnähtude süvenedes tuleks pöörduda haiglasse. Kui haigusnähud ilmnevad tunni jooksul alates seente söömisest, võib manustada aktiivsütt.

Seened, mille tarvitamisest koos alkoholiga peaks aga hoiduma, on: 

  • Tamme-kivipuravik (Boletus luridus)
  •  Nuijalg-lehtrik (Clitocybe clavipes)
  • Soomusmampel (Pholiota squarrosa)
  • Mürklid  (Morchella spp.)
  • Mõningad heinikulised (Tricholoma aurantium)
  • Kurrel ehk sõrmkübaraseen (Verpa bohemica)
  • Voldiline tindik (Coprinus atramentarius)