Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
21. september 2017, 09:25

Tohohh! Rasvunud naine võib suurendada abikaasa diabeediriski

50-aastaste ja vanemate elukaaslaste puhul võib rasvunud naine suurendada mehe riski haigestuda 2. tüüpi diabeeti, väidavad Ühendkuningriigis läbi viidud uuringu autorid.

Euroopa Diabeediuuringute Assotsiatsiooni 53. konverentsil käinud meditsiiniportaali Med24 toimetaja Evelin Raie vahendab seal esitletud uuringute tulemusi. Kõnealuse uuringu puhul on tegemist esimese uuringuga, kus vaadeldakse abikaasade rasvumise soospetsiifilist efekti teist tüüüi diabeeti tekke riskile paari teisel osapoolel.

Uuringus osales 3650 meest ja 3478 naist (≥50aastased) Inglismaa Longitudinaalsest Vananemise Uuringust. Osalejaid küsitleti iga 2,5 aasta järel ajavahemikul 1998-2015 ning teist tüüpi diabeedi levimus määrati kindlaks kas patsiendipoolse teavitusena või kliinilisel läbivaatusel.

Pärast keskmiselt 11,5 jälgimisaastat oli diabeeti haigestumise määr meestel 12,6/1000 inimese kohta aastas ja naistel 8,6/1000/aastas. Uurijad ei leidnud statistiliselt olulist kinnitust, et diabeetikust elukaaslase olemasolu tõstaks diabeeti haigestumise riski, kuid hilisem anlaüüs näitas, et meestel, kelle naine oli rasvunud, oli märksa suurem risk haigestuda jälgimisperioodi jooksul teist tüüpi diabeeti. 5kg/m2 kõrgem kehamassiindeks naisel tähendas tema abikaasa jaoks 21% kõrgemat haigestumise riski, võttes arvesse juba mehe enda kehamassiindeksit Samas ei leitud rasvunud meeste abikaasadel lisariski nende enda rasvumisastme kõrval.

Edasi keskendus teadlaste rühm sellele, kuidas mõjutab rasvumist paarilise diabeedistaatus. Uuriti 7187 meest ja naist. Leiti, et neil üle 55-aastastel inimestel, kelle kaaslasel oli teist tüüpi diabeet, esines rasvumist oluliselt rohkem võrrelduna nendega, kelle partneril diabeeti ei olnud.

Uurijad leiavad, et paari ühiste riskide teadvustamine võib parandada diabeedi varast diagnoosimist ning motiveerida elukaaslasi pingutama tervislikuma eluviisi nimel.