Foto: VIDA PRESS
Keha
22. september 2017, 14:46

TERAKE TARKUST: miks kempsus istudes jalad ära surevad?

Paistab, et iga kord, kui vetsus number kahte tehes kauemaks kui viis minutit istuma jääda, hakkavad jalad kirvendama, kirjutab Men’s Health. Nii on pärast loodusega ühekssaamist püstitõusmine üsna kummastav ja vahel isegi valus kogemus. Miks nii?

USA Georgia meditsiinikolledžiprofessori ja Augusta ülikooli gastroenteroloogiakeskuse juhi Satish Rao sõnul tekib torkivate nõelte ja jalgade ärasuremise tunne lihtsalt põhjusel. Nimelt siis, kui inimene jääb liiga kauaks ja halvas poosis istuma. Ning selle tegevusetuse käigus toimub jalgade vereringes muutusi.

„Enamik inimesi kaldub vetsus istudes ettepoole nõjatuma. See ei ole kakamisele hea, kuna teeb roojast vabanemise keerukamaks, tekitades vajadust rohkem pingutada,“ sõnas ta.

„Küürus asend on ühtlasi ka halb vaagnanärvidele,“ selgitas spetsialist. „See võib närvid kokku suruda ja nii takistatakse verevoolu. Närvid kulgevad su jalgu pidi kogu ulatuses ja nii võib kehv verevool tekitada torkimistunnet. Kui istuda selles poosis vetsus 10-15 minutit, siis hakkavad paljud tundma nõelade torkimist.“

Keharasv polsterdab jalaveresooni ja kaitseb neid istudes kokkusurumise eest. Kui aga rasva on vähe, siis tekibki ülalkirjeldatud tunne.

Dr Rao sõnul ei pea sellepärast liialt muretsema, kui just jalad täiesti tundetuks ei muutu. Ning sellegi jaoks on olemas lihtne lahendus: täispuhutav rõngas, mis asetatakse istumise alla, andmaks tagumikule rohkem polsterdust ja parandada jalgade vereringet.

„Siiski ei anna see sulle rohelist tuld vetsus laagrisse jäämiseks,“ lisab ta. „Kui veedad seal liiga palju aega – ja eriti kui punnitad –, siis võivad tekkida sellised ebamugavad hädad nagu hemorroidid, verejooks või isegi rebend pärasoole alaosas, mida kutsutakse anaallõheks. Niisiis: kui sa jõua 10-15 minuti jooksul eesmärgini, siis lahku vetsust ja proovi hiljem uuesti.“