Foto: TAIRO LUTTER
Lapsed
27. september 2017, 09:53

Kas sina kontrollid, mida su lapsed internetis teevad?

Uuring: kaks kolmandikku Eesti lapsevanematest ei tea, mida nende lapsed internetis teevad (6)

Rahvusvaheline uuringufirma Norstat viis läbi küsitluse, mille kohaselt kasutab 83 protsenti 9–14-aastastest Eesti lastest iga päev internetti ning nende enda hinnangul ei tea enam kui kaks kolmandikku vanematest, mida nad seal teevad.

Tele2 tellimusel läbiviidud uuringust selgus, et 96 protsendil Eesti lastest vanuses 9-14 on oma mobiiltelefon, 43 protsenti kasutas isiklikku tahvel- ja 42 protsenti tavaarvutit. Kõige rohkem mängivad lapsed internetis mänge ja vaatavad filme ning kõige populaarsem veebileht, kus aega veedetakse on YouTube.

Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul on telefoni ja arvuti kasutamine kaasaegne vaste kirjaoskusele. „Internetis veedetakse päevas tunde, aga lapsed ei ole tihti võimalikest ohtudest teadlikud. Enam ei hiili kommionu ilmtingimata ligi mänguplatsil, vaid näiteks sotsiaalmeedias,“ lisas Seliov.

 Vanematel puudub laste üle kontroll

86 protsenti küsitluses osalenud lastest olid interneti kasutamise ohtudest rääkinud oma vanematega ning 73 protsenti suhtles sellest koolis õpetajaga. Samas vaid 57 protsendil lastest olid interneti kasutamiseks mingid kodused reeglid.

Sirli Seliovi sõnul vanemad küll üritavad lastega internetiohtudest rääkida, kuid tegelikult puudub kontroll. „Vanemad teevad kohustusliku vestluse ära, kuid sisuliselt tegutsevad lapsed edasi omapäi. Uuringust selgus, et 69 protsenti lastest ise hindas, et nende vanemad teavad vähe või üldse mitte nende internetikasutamisest,“ lisas Seliov.

„Internetis endas liigub uskumatult palju materjali, kus lapsi ära kasutatakse ja vanemate enda teadlikkus internetiohtudest on madal. Koostöös Interpoliga blokeerib Tele2 oma võrgus iga kuu pool miljonit korda sellist materjali sisaldavaid veebilehti,“ lisas Seliov.

2017. aasta juunis läbiviidud uuringus osales 525 9–14-aastast last Eestist. Sarnased uuringud viidi läbi ka Lätis, Leedus ja Rootsis.