PSA testi soovitatakse kord aastas teha kõigil meestel alates 50-ndast eluaastast.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. september 2017, 10:46

Eesnäärmevähki haigestumine kasvab: igal aastal diagnoositakse Eestis üle 1000 juhtumi (17)

„Eesnäärmevähk on kõikjal Euroopas enim diagnoositud kasvaja meestel. Igal aastal diagnoositakse Eestis üle 1000 uue eesnäärmevähi juhtumi, neist 3-5% puhul avastatakse eesnäärmevähk kaugele arenenud staadiumis,“ nendib Ida-Tallinna Keskhaigla uroloogiakeskuse juhataja ja Eesti Uroloogide Seltsi liige dr Martin Kivi tänasel ülemaailmsel eesnäärmevähi päeval.„Kuna eesnäärmevähi näol on alguses üldjuhul tegemist asümptomaatilise haigusega, siis ongi teavituspäeva eesmärk meestele meelde tuletada, et nad külastaksid arsti regulaarselt ning laseksid aegajalt oma tervist kontrollida ka juhul, kui miski väga konkreetselt vaevusi ei põhjusta. See võimaldaks eesnäärmevähki avastada varem,“ tuletab dr Martin Kivi meelde.Vereproovi ehk PSA-testi abil on võimalik identifitseerida mehi kellel haigestumise risk eesnäärmevähki on kõrgem ja suunata neid täiendavateks uuringuteks uroloogi juurde. PSA-testi saab paluda oma perearstilt, see oleks soovitav ära teha kõigil üle 50-aasta

Tänase üleeuroopalise eesnäärmevähi päeva eesmärgiks on tõsta ühiskonna teadlikkust sellest eriti algstaadiumis sümptomiteta ligihiilivast haigusest ning kutsuda mehi üles oma eesnäärme tervise eest hoolt kandma. Ühtlasi juhitakse päevaga tähelepanu asjaolule, et sugugi kõigis Euroopa riikides ei ole kaasaegne eesnäärmevähi ravi võrdselt ja kõigile kättesaadav, sealhulgas ka Eestis.

Tänase eesnäärmevähi päeva üheks põhiteemaks ongi uue põlvkonna ravimite kättesaadavus, mis mitmetes Euroopa riikides on piiratud ning seda küsimust kogunevad spetsialistid arutama ka Euroopa Parlamenti.