Foto: VIDA PRESS
Uudised
28. september 2017, 16:31

SAMMUKE EDASI: meeste rasedusvastased tabletid võivad varsti isegi müügile jõuda (5)

Rasedusvastane „tablett“ meestele pole tegelikult tablett, aga lõpuks ometi on sammukese võrra müükijõudmisele lähemal toode, mis võib igapäevasest pillineelamisest tüdinud naistele puhkust anda.

Maximi teatel kutsub USA terviseinstituut 420 paari üle maailma osalema uues uuringus, mille käigus testitakse tuliuut spermat vähendavat meeste sündimuskontrolli geeli. Teiste seas peaksid uuringus osalema USA, Suurbritannia, Rootsi, Keenia ja Itaalia mehed-naised.

Katses osalevad mehed kannavad ainsa rasedusvastase vahendina kaks korda päevas oma õlgadele hormoongeeli ja loodavad, et sellest piisab naise raseduse ärahoidmiseks.

Geel sisaldab progestiini ja testosterooni segu. Need koos peaksid pidurdama sperma tootmist. Ja nagu me kõik teame: pole spermat, pole ka beebit.

Toote eelneva kuuekuulise piloottesti käigus leiti, et geel vähendas efektiivselt sperma kogust ja sealjuures jäi testosterooni tase normaalseks. See on hea uudis, sest kui testosterooni tase kukub, läheb mehelikkus kõige liha teed.

Eelmisel aastal testis maailma tervishoiuorganisatsioon meeste sündimuskontrolli süsti. Katsed jäeti aga kiiresti pooleli, kuna esines ebameeldivaid kõrvaltoimeid nagu valu, erektsioonihäired (mis muide on tegelikult ju rasedusvastase toimega), tuju kõikumine, akne ja depressioon.

Teadlased usuvad aga, et geelil on vähem kõrvaltoimeid kui süstil. Õnnetuseks on aga need siiski olemas. Enim on geel tekitanud aknet, aga ka tujukõikumist, unetust, peavalusid ja kasvanud isu.

Kuna hetkel on meeste rasedusvastased vahendid vasektoomia, kondoomid ja selline ebausaldusväärne meetod nagu väljatõmbamine, siis võib eeldada, et nii mõnigi mees kannataks parema meelega ära mõned punnid ja peavalu.