Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
3. oktoober 2017, 16:00

Kui palju D-vitamiini võtma peaks? (8)

"Vajaliku D-vitamiini annuse peaks kindlaks määrama vereproovi teel," sõnab Südameapteegi peaproviisor Triinu Entsik-Grünberg. Üldkehtivad soovituslikud annused soovitavad alla 2-aastastele lastel ja rasedatel manustada 10 ning 2-18-aastastele lastel 7,5 mikrogrammi D-vitamiini. Seda iga päev terve aasta jooksul lisaks loomulikul teel saadavale D-vitamiinile.

Tööealistele soovitatav lisaannus on 10-25 mikrogrammi septembrist kuni aprillini ja juhul, kui ei tarbita regulaarselt ja piisavalt vitamiinidega rikastatud piimatooteid, toidurasvasid või kala.

Triinu Entsik-Grünberg soovitab D-vitamiini taset erilise tähelepanuga jälgida laste suurimas kasvueas ehk 10–20-aastastel. „Alus luustiku jõudsale arengule luuakse murdeeas ja selleks peaks organismis olema piisaval tasemel vajalikke vitamiine, kaasa arvatud D-vitamiini,“ kõneleb proviisor.

Kindlasti peaksid oma D-vitamiini taset jälgima taimetoitlased, kuna taimetoit annab vähe D-vitamiini ja taimedes sisalduv D2-vitamiin ei ole sama tõhus, kui päikesest ja toidulisanditest saadav D3-vitamiin. Triinu Entsik-Grünberg soovitab täiendavat D-vitamiini ka dieedipidajatele, kes vajavad seda luustiku ja lihaste tervise tagamiseks.