Terviseuudised

Kaks naist said seenemürgistuse (18)

LISA KOMMENTAAR

agu4. oktoober 2017, 19:55
piima ajavale seeneeidele soovitaks vaadata seeneraamatut,proovida ikka valget ja mürgist piima väljutavaid pilvikuid,piima puravikke kupatada,kitsepiima kitsemampleid,kohupiima kuuseriisikaid,keefiri kukeseeni j.n.e ,ikka ja ainult tunde kupatada ja nätsutada maitsva soolaga sisse
see kibeda,mürgise piima müüt on sellest ammusest ajast kui muid ei tuntud ja piimakad eristustada ka ohtlikult mürgistest.
sooriisikate iba on sama muttide mula,tihti polegi muid peale nende võttagi ja söödud küllaga.
palju ei maksa aga ühtki seent tarvitada,ei sisalda mingeid toitaineid,ega anna energiat,kupatatutel pole maitsetki peale soola,tekitavad küll täiskõhutunde ja krõmpsutamis mõnu,paljudel ka sooles hiljem jamasid !!
imelik küll3. oktoober 2017, 13:12
mina teen iga nädal ühe rohelise kärbseseene praadi , enne panen pooleks päevaks külma vette siis kupatan kaks korda 15 minutit koos vee vahetusega ning peale seda tervis hästi korras
Seen3. oktoober 2017, 10:30
Balti-Jaama turul müüdi rohelist kärpseseene kübaraid mis pidid ravaima surmani. Kellegi korjatud
seeni pole vaja osta ega hammugi süüa.
Tädi Maali3. oktoober 2017, 09:02
Seenemürgituse võib saada ka turult ostetud seentest. Eriti Keskturu omadest! Seal müüakse näiteks männiriisikaid, ka haavariisikaid jt, jube odava hinnaga! Toodud need seened kusagilt mujalt, arvan, et Poolast ja suurtes kogustes. Läksin ka liimile, ostsin õnneks pool kilo, müüja ei lasknud ise seeni letilt kilekotti panna, kahmas ise pihuga ja surus kotti. Kodus avastasin, et selle sisust oli enam-vähem söögitegemiseks kõlbulik 10 seent, pealtvõtuna. Ülejäänud vanad, enamjaolt ka hallitanud! Viskasin kogu kotitäie prügikonteinerisse! Nii et, igasugu sulisid kaupleb Keskturult eiteakust toodud jõledustega!
Noh3. oktoober 2017, 08:53
Mis on inimesel arus, et soob koike mis metsast saada? Kas poes kukeseeni ei muuda enam?
Seene mürgitus on erinev vahest kolm päeva kôht lahti ja vahest keerab maksa nii tuksi et arstid imestavad oled narkar või alkohoolik3. oktoober 2017, 08:26
Amaranta3. oktoober 2017, 07:59
Ikka tuleb metsa käia, et seeni tundma õppida. Raamatu järgi ei saa midagi selgeks. Tuleks minna koos kogenud seenelisega. Käisin lapsena emaga seenel kaasas , kui nende asutus korraldas ühiseid seeneretki Palojärve kanti. Siis nägin puust ja punaseks, mis on pilvik, mis kännumampel, mis mürgiseen. Näiteks paljud ei tea, et kitsemampel on hea söögiseen, kuigi ta on krae ja tupp. Aga mingit kahtlast värvi sohekad-pruuniat seent ma ei korja, see võib olla noor roheline kärbseseen. Metsas ongi see probleem, et noor see võib olla suuresti sambla all peidus ja sina näed vaid kübaraotsa ja korjadki ära. Täiskasvanud seen on aga sageli ussitanud. Nii et korjake ikka neid seeni, mida kindlalt ära tunnete: riisikaid (riisikad tuleb kodus läbi keeta), puravikke (tasub keelega maitsta, ega ole sapipuravik), muidugi kukekaid ja liilmikuid ja piivikuid ja kes oskab, see ka lehtrikke ja põdramokkii ja muid toredaid tegelasi
seened3. oktoober 2017, 07:57
Korjake seeni, kus tuleb piim välja. Korvis olevad seened ei ole mürgised. Võiseen on krõmpsuv ja väga hea seen. Kuuseriisikad tunneb ära ka võhik juba tema värvuse järgi. Kõik söödavad seentes tuleb piim välja. Kui ei tunne seent jäta korjamata ja metsa. Pilvikuid tunneb ka kohe ära. Seal ei saa ka kuidagi valesti korjata. Kõik riisikad ajavad piima välja on söögiseened ja kui kahtled vaata, kas tuleb piim välja, kui lõikad vart. Seda küll, et pilvikud piima ei anna lõigates aga pilvik on juba liig tuntav seen. Ettevaatlik peaks olema rohelise pilviku taolise seenega mis võib inimese segadusse panna ja paneb korvi.
loba3. oktoober 2017, 09:38
koigis söödavates seentest ei tule piim välja. Ärge korjake seeni, mida te eitunne kindlalt!
to seened3. oktoober 2017, 15:15
noore rohelise kärbseseene või segi ajada pilvikuga. sarnasus väga suur
viljandlane3. oktoober 2017, 07:27
Neist(porgandi või kuuseriisikas ja võiseen,ehk kollariisikas)seenemürgitust kindlasti ei saa.Hakake seenemetsas käima maast-madalast ja te tunnete rohkem seeni ja kui mõnda ei tunne,ärge korjake!
taat3. oktoober 2017, 09:34
pole enam metsigi,mingi vösa ainult
Noh laksid asarti tahtsid rohkem seeni3. oktoober 2017, 07:04
Igasugu3. oktoober 2017, 06:38
korterielanikud jätku seened rahule kui elada tahavad.
3. oktoober 2017, 08:07
Korter välistab seente tundmise ja söömise? Esimest korda kuulen.
Paraku3. oktoober 2017, 08:35
enamtjaolt küll. Peale arvuti, nutitelefoni ja facebook nokkimise nooremad korterielanikud ei oska. seente tundmisest rääkimata.
eesti mees rakverest3. oktoober 2017, 06:35
olen kõva seenel käia.kui seent ei tunne korvi ei pane.palju mürgiseid seeni on väga pilviku sarnased.
3. oktoober 2017, 08:06
Eks ta õige ole, pane korvi ja saastad teised seened ka mürgiga ära, parem ongi kui ei ei näpi. Naisele või ämmale tuleb viia teistest seentest täiesti eraldi.