Suhkur ja suhkruasendajad. Suhkrurikkad, eriti puuviljasuhrkrurikkad tooted põhjustavad sooltes vesisust ja nii ka kõhulahtisust. On leitud, et kõhulahtisus tekib 75 protsendil inimestest, kes söövad rohkem kui 40–80 grammi fruktoosi päevas. Ning ka kõikvõimalikud suhkruasendajad põhjustavad suures koguses tarbituna kõhulahtisust.
Kofeiin kiirendab ergutina ka toidu liikumist läbi seedesüsteemi. Seejuures leidub seda ainet lisaks kohvile ka näiteks šokolaadis ja tees.
Rasvarikkad ja vürtsikad toidud on rasked seedida ning seetõttu võib tekkida kõhulahtisus.
Laktoos on piimasuhkur, mis põhjustab kõhulahtisust juhul, kui inimesel on laktoositalumatus.
Gluteen on teraviljades leiduv proteiin, mis teeb karuteene tsöliaakiat põdevatele inimestele - neil kahjustab gluteen peensoolt ja toob kaasa muuhulgas ka tülika kõhulahtisuse.
Kommentaarid (0)