Keha

Viis asja, mis põhjustavad kõhulahtisust 

Õhtuleht.ee, 4. oktoober 2017 13:20
Foto: PantherMedia / Scanpix
Kõht on pidevalt lahti? Mõtle hoolega, mida sööd, sest toidulaual leidub päris palju sellist, mis seda põhjustada võib. Medical News Today toob välja viis võimalikku kurja juurt.

Suhkur ja suhkruasendajad. Suhkrurikkad, eriti puuviljasuhrkrurikkad tooted põhjustavad sooltes vesisust ja nii ka kõhulahtisust. On leitud, et kõhulahtisus tekib 75 protsendil inimestest, kes söövad rohkem kui 40–80 grammi fruktoosi päevas. Ning ka kõikvõimalikud suhkruasendajad põhjustavad suures koguses tarbituna kõhulahtisust.

Kofeiin kiirendab ergutina ka toidu liikumist läbi seedesüsteemi. Seejuures leidub seda ainet lisaks kohvile ka näiteks šokolaadis ja tees.

Rasvarikkad ja vürtsikad toidud on rasked seedida ning seetõttu võib tekkida kõhulahtisus.

Laktoos on piimasuhkur, mis põhjustab kõhulahtisust juhul, kui inimesel on laktoositalumatus.

Gluteen on teraviljades leiduv proteiin, mis teeb karuteene tsöliaakiat põdevatele inimestele - neil kahjustab gluteen peensoolt ja toob kaasa muuhulgas ka tülika kõhulahtisuse.

Samal teemal

06.11.2017
Hea uudis! Ka laktoositalumatusega inimene saab piimatooteid nautida
03.09.2017
Kuidas ära tunda, et kilpnäärmega on midagi valesti?
28.08.2017
Viis häda, mis tekitavad isu soolase toidu järele
27.08.2017
Sapikivid: mida igaüks võiks sellest tõvest teada