Pilt on illustreerivFoto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
4. oktoober 2017, 17:29

Lambaliha ja hommikuhelbed: ühekülgne toitumine kahjustas lapse silmi (3)

Kanada arstid uurisid ühe 11-aastase poisi silmi ning selgus, et poisi halva silmanägemise ja muude silmahädade põhjuseks oli kehv toitumine. Veebileht LiveScience kirjutab, et pärast seda, kui noorsandi nägemine oli 8 kuud järjest halvenenud, viisid vanemad ta haiglasse, kus avastati, et poiss oli juba pea pimedaks jäänud.

Kui arstid poissi läbi vaatasid ning tema silmanägemist testisid, selgus, et laps nägi silme ees tehtavaid käeliigutusi vaid 30 sentimeetri kauguselt. Sellest kaugemal tehtud liigutusi ta silmad enam ei eristanud.

Ka olid poisi silmad erakordselt kuivad ning silmavalged täpilised. Silmahädadele lisaks tuvastati tal mitme toiduaine suhtes allergia ja tema nahka kattis kole ekseem. Kui arstid poisi toitumiseharjumuste kohta küsisid, üllatas neid selle ühekülgsus. Lapse toitumine koosnes vaid lamba- ja sealihast, kartulitest, õuntest, kurkidest ja Cheeriose hommikusöögihelvestest.

Kõigi nende toitude ühisnimetaja on aga see, et üheski neist pole just suures koguses A-vitamiini. Õunas ja kurgis seda pisut on, kartulis aga üldse mitte. Analüüsid näitasid, et poisil oligi väga tõsine A-vitamiini puudus. Tavaliselt esineb A-vitamiini puudusest tekkinud pimedust vaestes arengumaades, kus inimestel pole piisavalt süüa. A-vitamiin on silmadele eluvajalik vitamiin. Seda leidub porgandites ja kalas, samuti hernestes, brokolis ja teistes rohelistes köögiviljades.

Poisi silmanägemise päästsid arstid, kes määrasid talle A-vitamiini kuuri (ning vanematele range soovituse lapse toidulaud üle vaadata). Vaid kuus nädalat hiljem oli lapse silmanägemine juba tunduvalt paranenud.

Kas sinu laps saab piisavalt A-vitamiini?