Narva haiglaFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
10. oktoober 2017, 11:11

Täiendatud kl 15.02!

TÕSISED SÜÜDISTUSED: valimistel kandideerivad haiglajuhid mõjutavad töötajate hääli (45)

Valimiste valvur Alari Rammo rääkis Õhtulehele, et Pärnu ja Narva haiglate töötajad on anonüümsust paludes teatanud, et kohalike omavalitsuste valimisel kandideerivad haiglajuhid on püüdnud nende hääli mõjutada. Narva haigla juht eitab seda. Tema Pärnu kolleeg Urmas Sule peab aga kaastöötajate informeerimist oma kandidatuurist õigustatuks.

Rammo sõnul oli Keskerakonna nimekirjas kohalikel omavalitsustel kandideeriv Narva haigla juht Olev Silland käinud mööda meditsiiniasutuse koridore ringi, töötajate nimekiri näpus ning käskinud anda arstidel allkiri, et nad ikka valimistel tema poolt hääletavad.

„Mulle tuli see uudisena,“ ütleb Silland Õhtulehele, et tema nägi enda kohta käivaid väiteid just Rammo Twitteri-kontolt. „See on informatsiooni, mille keegi on välja mõelnud,“ ütleb ta. Aga kas Silland saab käsi südamel öelda, et ta pole töötajatelt allkirju kogunud? „Saan öelda. Inimene hääletab ju anonüümselt hääletuskabiinis ja see eelnev allkirjakogumine on mõttetu tegevus,“ hindab ta rahulikul toonil. 

Rammo räägib, et haigla töötajate väitel oli ka Pärnu haigla juht Urmas Sule pidanud septembris osakondade kaupa koosolekuid, kus ta oli teinud personalile selgeks, kui kasulik on haiglale see, et valimistel tema poolt hääletataks. Ka oli ta jaganud tööajast haigla töötajatele valimismaterjale. 

Rammo hindab, et see oli haiglajuhi poolt täiesti ebaeetline käitumine ning läheb vastuollu ka valimisseadusega. „Ei ole kena kasutada kampaania tegemiseks haigla ressursse ning ka ei peaks tegema kampaaniat tööajast. Juht on ju oma töötajate suhtes sellisel positsioonil, et töötajad tunnevad moraalset kohustust tema sõnade järgi tegutseda. Nad tulid neile haigla koosolekutele hirmuga, sest tundisd, et nende töökoht on ohus.“

Reformierakondlasest haiglajuht Urmas Sule tunnistab Õhtulehele, et tema kandideerimine on olnud Pärnu haigla kolleegide seas üldteada ning ta on oma motiividest ausalt ja avameelselt rääkinud ka koosolekutel. Küll aga lisab ta, et ühtegi eraldi valimis- või agitatsioonikoosolekut ei ole ta haiglas korraldanud.

„Kõik valimisi puudutavad jutud on räägitud meie traditsioonilistes koosolekukoosseisudes ja formaatides,“ märgib Sule.

“Ennekõike on nii minu kandideerimine kui ka selle tutvustamine tõukunud vajadustest seista kõigil tasanditel ühinenud suur-Pärnu inimeste tervishoiukorralduse ja tervist puudutavate valikute eest. Pean oma kolleegide informeerimist ning ka mõttevahetusi sellest õigustatuks, seda enam, et räägime neil teemadel nii valimise vahelisel kui ka eelsel ajal ühtviisi – tervishoiuteenuse kättesaadavuse ja pärnakate paremat tervist puudutavate valikute kontekstis.“