Terviseameti gripiteemaline infotund 11. oktoobrilFoto: Tiit Mõtus
Uudised
11. oktoober 2017, 16:45

Terviseamet: gripihooaeg on alanud, enim haigestusid väikelapsed (14)

Gripihooaeg loeti alanuks eelmisel nädalal (2.-8. oktoober). Ühtegi gripijuhtu ei kinnitatud, haigestumine oli põhiliselt seotud rinoviirusega, teatab terviseamet. Pea pooled haigestunud olid lapsed.

Arstide poole pöördus eelmisel nädalal ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumise tõttu 3341 inimest, neist 45 protsenti olid lapsed. Vanuserühmade järgi haigestusid enim kuni 5-aastased lapsed. Haigestunute arvu osas maakondade lõikes suuri erinevusi ei ole. Ühtegi gripijuhtu hooaja esimesel nädalal ei kinnitatud.  

Grippi ja gripilaadsete haiguste haigestumuse intensiivsust hinnatakse madalaks, mis on ka hooaja algusele täiesti iseloomulik. Intensiivsus on madal ka mujal Euroopas. 

Kaitse ennast ja teisi

Just praegu on õige aeg mõelda gripivastasele kaitsele. Kõige parema kaitse gripi vastu annab vaktsineerimine, mis on soovitatav eakatele, hooldekodudes ja tervishoiuasutustes töötavatele inimestele ning rasedatele, samuti inimestele, kellel on immuunpuudulikkus. Eelmisel gripihooajal esines Eestis väga palju raskekujulist grippi ning suri lausa 47 inimest.

„Eestis, sõltuvalt gripihooajast, sõltuvalt ringluses olevast viirusest, haigestub grippi 50 000-90 000 inimest. Eelmisel hooajal haigestus umbes 50 000 inimest – seega midagi erakordset üldhaigestumises ei toimunud. Aga iga hooaeg on eriline,“ rääkis terviseameti gripispetsialist Olga Sadikova. „Üks eelmise hooaja erilisus oli varajane grippi haigestumise algus – esimesed juhtumid olid juba novembri lõpus, samuti gripihooaja pikkus – see lõppes alles mais. Teine üllatus oli madal laste haigestumus. Põhjus oli selles, et intensiivne haigestumisperiood langes kokku koolilvaheajaga. Samas on aga lapsed põhiline riskifaktor, nad suhtlevad paljudega, koolis ja lasteaias ning levitavad viirust kodus ja mujal.“

Olga Sadikova gripi infotunnil 11. oktoobril Foto: Tiit Mõtus

„Aga hooaeg oli eriline, sest raskete gripijuhtumite arv oli väga suur ning Eestis suri gripi tõttu 47 inimest vanuses 7 kuud kuni 95 eluaastat. Surnute mediaanvanus oli 77 aastat ja keskmine intensiivravi kestus oli 11 päeva. Oluline on märkida, et keegi neist polnud vaktsineeritud,“ lausus Olga Sadikova. Tavaliselt sureb gripihooajal haigusse 20-23 inimest. Sadikova rõhutab, et gripi esmaste tundemärkide korral peaks inimene, eriti eakas inimene, otsekohe arsti juurde pöörduma. Nii mõnigi raske juhtum või ka surm võiks olla olemata, kui inimesed ei läheks gripiga tööle ega jätaks arsti juurde pöördumist viimasele hetkele, kus haigus organismi juba väga võimsalt laastab ja tekkinud on tüsistused.