Various prescription pills, UK - 24 Feb 2017 Various coloured tablets and pills on top of pill packets There is a massive waste of resources in the number of Prescription drugs which are unused by patients, The cost to the National Health Service (NHS) in the UK is enormous.Foto: Vida Press
Uudised
13. oktoober 2017, 13:00

Täiendava ravimihüvitise süsteem muudab retseptiravimid taskukohasemaks (1)

Sel nädalal parlamendis toimunud ravikindlustuse eelnõu kohaselt kompenseerib Haigekassa uuest aastast suuremal määral soodusravimetele kulunud rahast.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni ja sotsiaalkomisjoni liige Dmitri Dmitrijev sõnas, et uus kompensatsioonisüsteem aitab säästa soodusravimitele kulutatud summadelt, mis aastas ületavad 100 eurot ja võivad mõnikord olla rohkemgi kui pangakontole laekuv pension. Riigikogulane lisas, et tervis on Keskerakonna juhitava valitsuse üks prioriteete ja eelnõu seda ka kinnitab. „Arvestades, et pidev ravimite tarbimine on kallis, kuid tervis pole kindlasti koht kokkuhoiuks, on täiendav hüvitise mehhanism soodusravimi tarbijatele väga vajalik,“ rõhutas Dmitrijev.

Dmitrijev selgitas, et järgmisel aasta jõustuva muudatuse järgi kompenseerib Haigekassa täiendavalt kulud soodusravimite puhul juba siis, kui aastas kulub patsiendil rohtude peale enam kui 100 eurot. „Kui varem kompenseeriti täiendavalt 50% 300-500 soodusravimitele kulunud eurost aastas ning üle 500 euro puhul 90%, siis nüüd langetati ravimihüvitise alammäära – 100-300 euro puhul kompenseeritakse 50% ja üle 300 euro korral 90%,“ selgitas Dmitrijev.

Sotsiaalkomisjoni liige lisas, et kompensatsiooni saamine muutub inimesele ka mugavamaks, sest kaob senine vajadus esitada vastav taotlus, mida Haigekassa menetles. „Täiendav ravimihüvitis toimub edaspidi automaatselt ehk väljendub suuremas soodustuses ravimile apteegis kohapeal,“ rääkis Dmitrijev. 2016. aastal maksti täiendavat ravimihüvitist taotluse alusel 2543 isikule, tegelikkuses oleks selleks õigus olnud aga 8474 isikul. Uue korra järgi aga hakkab täiendavat hüvitist saama kogunisti 125 251 kindlustatut.