Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
16. oktoober 2017, 14:05

Jahedamad ilmad võivad kaasa tuua rohkem infarkte

Lundi ülikooli teadlaste korraldatud pikaajaline jälgimisuuring viitab, et õhutemperatuur on müokardiinfarkti korral väline vallandav tegur. Ei ole teada, kas infarkti põhjustab külm ise või sellega kaasnevad käitumuslikud tegurid, nagu muutunud füüsiline aktiivsus ja toitumine. 

16 aastat kestnud üleriigilises uuringus jälgiti MI seoseid selliste teguritega nagu õhutemperatuur, päikesepaiste kestus, sademete hulk ja õhurõhk, vahendab meditsiiniportaal Med24.

Uuringu käigus kõrvutati riiklikust müokardiidiregistrist kogutud andmeid vahemikust 1998–2013 Rootsi Meteoroloogia- ja Hüdroloogiainstituudist saadud andmetega ilmastikutegurite kohta. 

Uuritaval perioodil esines 280 873 MI juhtu. Keskmine infarktide arv oli külmade temperatuuride ajal märgatavalt suurem kui soojadega. Absoluutarvudes tähendab see nelja lisanduvat infarkti 0 °C juures võrreldes temperatuuridega üle 10 °C. Lisaks suurendas infarktide arvu tugevam tuul, vähene päikesepaiste ja suurem õhuniiskus.

Temperatuur mõjutas infarkti haigestumist sarnaselt ka erinevates uuritud alagruppides, nagu eakad, hüpertensiooniga, diabeediga või eelnevate infarktidega patsiendid, samuti erinevaid ravimeid võtvad patsiendid. 

Põhjus, miks infarkti haigestumine külmade ilmadega sageneb, ei ole päris kindel. Pole teada, kas infarkte põhjustavad külmemad temperatuurid ise või käitumuslikud tegurid. Samuti on talveperioodil enam respiratoorseid haigusi ja grippi, mis on teadaolevalt seotud infarkti suurema riskiga.