Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
17. oktoober 2017, 09:31

Köha ei nõua alati ravimeid: köhi rahulikult välja, puhka ja joo teed! (1)

„Kui midagi tõmmatakse kurku, hakkab inimene köhima, et seda välja saada. Viiruse puhul saab organism aru, et hingamisteedes on midagi valesti ning tekib lima. Bronhide limaskestadel on väikesed karvakesed, mis tõukavad röga ja lima väljapoole. Sinna on haakunud ka viirused, mis köhitakse välja. Seega on köha kaitserefleks, millest ei peaks ilmtingimata lahti saada,“ räägib Kivimäe Perearstikeskuse perearst Karmen Joller.

Kuigi talvisel ajal kiputakse tihedamini köhima hakata, nendib Karmen Joller, et pole vahet, kas on talv või suvi – köha, nohu ja kurguvalu põhjustavad viirused levivad igal aastaajal.

„Osa viirusi armastab küll külma, aga teine põhjus on, et talvel on inimesed rohkem koos siseruumides. See tähendab, et viirustel on lihtsam levida. Suvel paljud puhkavad ja veedetakse rohkem aega õues,“ selgitab ta.

Köha täielikult vältida pole võimalik, sest viirused võivad organismist tugevamad olla.

„Inimene peab tervislikke eluviise jälgima, kuid alati ei õnnestu viiruste käest hoiduda. Kui ümberringi on tõbised, siis võib ka kõige tervem inimene haigeks jääda,“ teab Joller. Loomulikult soovitab ta pidevalt jälgida selliseid harjumuspäraseid hügieeninõudeid nagu käte pesemine nii õuest kui ka tualetist tulles.

Kolm nädalat köhida on normaalne

Karmen Joller nendib, et köhima hakates tormatakse võrdlemisi kiiresti apteeki rohtu ostma. „Kui köha tekib, siis võiks selle pigem välja köhida. Esimesel nädalal ravimeid vaja pole,“ lausub ta.

Kes aga tunneb, et sees on mingi lurin, mis on vaja välja saada, siis võiks katsetada rögalahtistit (alla kahe-aastastele lastele pole soovitav). „Teatud rögalahtistid aitavad ka ninas olevat eritist välja saada,“ lisab ta.

Tema sõnul on kolm nädalat köhida täiesti normaalne – kui köha piinab kauem, siis peaks igal juhul perearsti juurde minema. „Kui inimene hakkab tundma, et rindkeres on nii köhimisel kui ka muul ajal valu, tasuks kohe pöörduda arsti poole, kes otsustab edasise tegevuskava. Sama lugu on siis, kui lisandub mõni muu häiriv sümptom, näiteks õhupuudus või kõrge palavik,“ räägib Joller.

Perearsti hinnangul pöördutakse tihti nende poole sellise ärritusköhaga, mis tekib just pikali heites. „Inimesed ütlevad, et ei suuda magama jääda, sest köhivad. Taoline köha on tingitud nohust või põskkoopapõletikust – siis aitab nina nuuskamine ehk puhastamine. Kui on põskkoopapõletiku sümptomid, tasub apteegist otsida käsimüügiravimeid ja kui need ei aita, pöörduda perearsti poole,“ annab Joller nõu.

Väldi tugevat trenni ja tööl käimist

Enda ravimisel on äärmiselt oluline kuulata keha. „Kõige parem ravim on aeg. Kui on nohu, tuleb nuusata; kui köha, siis köhida ja kui on väsimus, siis magada,“ annab Karmen Joller imelihtsad nõuanded.

Juua võib ka köhateed ja süüa vitamiinirohkeid asju, kuid tema sõnul pole teaduslikult tõestatud, et need aitaks. „Teha võib kõike, mis enesetunnet parandab. Mõnus on ju istuda pleedi keeratuna ja oodata vanaemalt või abikaasalt tassi teed. Saab lugeda raamatut ja vaikselt paraneda,“ räägib ta.

Viirushaiguste puhul kipub keha tahtma ka energiarikkamat toitu ning seda ei peaks endale keelama. „Pange oma isusid tähele – vahel võib ju selle kommi või šokolaadi ära süüa,“ soovitab perearst. Suure hulga vitamiinide allaneelamine ei pruugi aga aidata. „Kui inimene elab ja toitub tervislikult, pole vajadust sisse süüa midagi muud peale D-vitamiini,“ kinnitab ta. Teisalt ei aita D-vitamiini söömine iseenesest viirushaiguste vastu.

Kui köhaga käivad kaasas väsimus ja jõuetus, tuleks puhata ja mitte tööl käia. Pealegi, toonitab Joller, pole mõtet haigust edasi levitada. Ka trenni minekusse tuleks suhtuda pigem umbusuga. „Kui on väike köha ja nohu, pole hullu, aga kui olek on pigem jõuetu, siis võiks seda vältida. Tugev trenn ei pruugi hästi mõjuda,“ räägib ta. Teisalt nõrgema köha puhul võib väike treening hoopis enesetundele hästi mõjuda.

Mis aga võiks olla talvisel ajal koduapteegis? „Kõige tähtsam on palavikualandaja ja võib-olla ka mõni köhatee. Muul juhul jõuab alati apteeki minna,“ leiab Joller.