Foto: Panthermedia
Uudised
18. oktoober 2017, 10:09

Enneta ka emakakaelavähki! (1)

Eestis kutsutakse ennetavale emakakaelavähi uuringule naisi vanuses 30–55 iga viie aasta järel. Kui oled sündinud aastal 1962, 1967, 1972, 1977, 1982 või 1987, palun tule ja osale 2017. aasta jooksul emakakaelavähi sõeluuringus. Kõigi ravikindlustatud naiste uuringu eest tasub haigekassa. 

Kes ohustab emakakaelavähk?

Emakakaelavähki võivad haigestuda igas vanuses naised ja pärilikkus ei mängi rolli. Haiguse suurimaks tekkepõhjuseks peetakse inimese papilloomiviirust (HPV), mis levib peamiselt seksuaalsel teel ja mida diagnoositakse valutu PAP-testiga. 

HPV tekitatud rakumuutused ja vähieelsed seisundid võivad areneda pika aja jooksul, isegi 10–25 aastat. See tähendab, et regulaarsel kontrollimisel ja õigel ajal avastatuna on need kergesti diagnoositavad ja ravitavad. Peaaegu kõik kaugele arenenud emakakaelavähi juhtumid oleksid ennetetavad. Eriti oluline on anda PAP-testi korrapäraselt seetõttu, et emakakaelavähi varajased sümptomid jäävad endale tihti märkamatuks. PAP-testi tegemine on valutu ja tavapärase günekoloogilise läbivaatuse osa. 

Emakakaela rakkude muutused, mis näitavad vähi võimalikku teket või varajase vähi olemasolu, on günekoloogilise läbivaatuse käigus lihtsalt avastatavad, mis omakorda võimaldab ravides täielikku tervenemist.

Kuhu osalemiseks pöörduda? 

Vähi sõeluuringute registrist saadetakse nimeline kutse naisele, kelle sünniaasta on kutsutavate sünniaastate nimekirjas. Et kutse saadetakse rahvastikuregistris olevale aadressile, on vajalik kontrollida selle õigsust riigiportaalis eesti.ee. Kui sealsed andmed on ebatäpsed, ei pruugi kutse kahjuks adressaadini jõuda. 

Koos paberkutsega genereeritakse ka elektroonne kutse, mis saadetakse lisaks paberkutsele patsiendiportaali E-Tervis, kus neid näeb saatekirjade alt. Seejärel tuleb end sobivaimasse tervishoiuasutusse vastuvõtule registreerida.

Ära jää kutset ootama! 

Uuringul osalemiseks ei pea aga kutset ootama. Kui sünniaasta on tänavuste kutsesaajate nimekirjas, tuleb lihtsalt helistada sobivaimasse tervishoiuasutusse. Sõeluuringus osalevate tervishoiuasutuste kontaktid leiab siit. Registreerumisel kontrollitakse sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust. 

Kui registreerida end aga näiteks raviasutuse tasulisele vastuvõtule, tuleb tehtavate uuringute (sh PAP-testi) eest ise tasuda ja neid haigekassa tagasiulatuvalt ei hüvita. 

 

Pea meeles!

 •      PAP testi tegemine on valutu ning tavapärase günekoloogilise läbivaatuse osa

•      Sõeluuringul osalemiseks ei ole vaja kutset oodata

•      Uuringule minnes võta kaasa isikut tõendav dokument

•      Hoidu sugulisel teel levivatest nakkustest

•      Kontrolli end naistearsti juures regulaarselt